Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 24-09-2002
Referat fra DjurslandS.net

Noget forsinket bringer vi i dag et referat fra den første ordinære generalforsamling i DjurslandS.net, der for et stykke tid siden blev afholdt i Glesborg. Referatet indeholder bl.a. formand Bjarke Nielsens beretning:

 

Referat af den første ordinære generalforsamling i
Bredbåndsforeningen DjurslandS.net
torsdag d. 5/9-2002 i Nørre-Djurs Hallen.


1. Valg af referent.

Aksel/Rougsø valgt.

2. Valg af dirigent.

Torben/Midtdjurs valgt.
Torben redegjorde for at generalforsamlingen var korrekt indkaldt i henhold til vedtægterne og dermed beslutningsdygtig.
- 3 ugers varsel.
- Advisering via E-mail, brev og offenliggørelse på foreningens websted.

3. Formandens beretning om foreningens arbejde.

Foreningen blev stiftet 4/9-01. En foreløbig bestyrelse havde udarbejdet vedtægter.

I korte træk er foreningen stiftet som følge af den provokation som følgende udviklingsperspektiv omkring bredbåndsnet på Djursland indebar:
-Amtet ville lave et net til deres interne brug for hospitaler og institutioner.
-Kommunerne ville lave et net mellem rådhusene og deres institutioner.
-Teleselskaber laver deres egne netværk i de geografiske områder hvor det kan svare sig for dem. Og ingen arbejder sammen ! - Altså borgerne betaler 3 gange, - til amtet, kommunen og deres teleselskab (gennem alle de andre tjenester der finansierer bredbånd). Men hvis borgerne ikke bor i et teleselskabs profitable dækningsområde er der stor risiko for at de ikke får adgang til bredbånd og at de derfor skal betale en fjerde gang for selv at få en løsning.
Derfor valgte bredbåndsforeningen sidste efterår at lægge sig tæt op ad kommunernes initiativ med en udbudsrunde for at forhandle en løsning igennem med udbudsvinderen til gavn for borgerne og virksomhederne på Djursland.
Det viste sig dog at ingen operatør kunne levere en ægte bredbåndsløsning på Djursland.
TDC var den eneste der kunne tilbyde noget der ligner, men kommunerne fandt at det var for dyrt. Så kommunernes udbudsrunde endte med ingenting.....

For en sikkerheds skyld forhandlede foreningen også sideløbende med alle mulige leverandører (i alt 25) og om forskellige teknikker, men ingen kunne levere noget der i hastighed afgørende adskilte sig fra TDC almindelige ADSL-tilbud og priser. Men TDC’s ADSL-løsning dækker kun med sikkerhed op til 3 km fra en central. Udenfor dette område må man lade sig nøje med de langsomme forbindelser som modem og ISDN. Desuden er den ved ægte bredbåndshastighed ufolkelig dyr.

Bestyrelsen var klar over at det afgørende argument ved forhandlingerne med teleoperatørerne om en fuldt dækkende, ægte og billigere bredbåndsadgang ville være antallet af mulige abonnenter, derfor skabte foreningen i efteråret og vinteren stor interesse om emnet ved at ophænge plakater alle vegne på Djursland og ved at uddele 12.000 foldere og udsende jævnlige pressemeddelelser. Man tilbød gratis uforpligtende medlemskab og bad folk melde sig ind i foreningen for i kraft af et stort medlemstal at kunne skaffe lynhurtig Internet til fast lav pris overalt på Djursland. Som et resultat er der i dag 2.700 medlemmer, hvoraf ca. 1.000 er fra Nørre Djurs, pga. det 10 år gamle computer-bøvl-miljø dér.
Som det udviklede sig, gik det fint med medlemstilgangen, men alligevel kunne ingen af de teleoperatører man forhandlede med – inklusiv TDC - se en forretning i at skabe billigere og hurtigere Internetadgang på Djursland end TDC’s almindelige ADSL-tilbud.

Dette førte i februar til en ny strategi. Tidligere har Bøvl-værkstedet i Nørre Djurs undersøgt 8 teknisk forskellige måder at skaffe Djursland bredbånds-Internet på.
En af disse er wi-fi teknikken (trådløst netværk), som bl.a. har været brugt med succes siden 1998 som administrationsnet udover hele Rougsø kommune. Beregninger viste at i udpræget landkommuner ville denne teknik være den billigste og dog give den største båndbredde til borgerne. Til sammenligning ville etableringen kun koste en tiendedel af et tilsvarende fibernet. Både etablering og drift ville kunne finansieres for 200 kr. pr. husstand om måneden.
Foreningen satsede nu på at udvikle "pinocchio-nettet" - et trådløst net hvor brugeren ikke er bundet af noget stik i væggen - en mobil vision af IT-samfundet. Dette net er ca. 1.000 gange hurtigere end almindelige GSM-mobil-telefoner og rummer derfor mulighed for mobil video-telefoni og lokal-TV. Foreningen indså at vi på Djursland var nødt til selv at udvikle IT-infrastrukturen på basis af den trådløse teknik og at binde det hele sammen via leje af adgang til amtets fiberring på Djursland. Det blev besluttet at starte pilotprojekter i Nørre Djurs, Rougsø og Rosenholm.

Der blev taget initiativ til at DjurslandS.net skulle oprettes af et regionalt forsyningsselskab a la Reno Djurs, bl.a. via henvendelse til kommunernes DUR-sambejde og erhversrådet. Der blev indkaldt til en høring i Hornslet for at debattere dette emne og for at fremlægge de nye ideer.
Desværre lykkedes det ikke i praksis at vinde gehør for idéen om et ukommercielt fælles kommunalt forsyningsselskab. Det viste sig at foreningen står alene med opgaven. For at magte opgaven er der derfor nu etableret lokale bredbåndsforeninger, som lokalafdelinger af DjurslandS.net, i 5 af de 8 djurslandskommuner, og det forventes at der også afholdes stiftende generalforsamling i de mangelende kommuner, Grenaa, Rougsø og Sønderhald, i løbet af efteråret.
For at skabe et ukommercielt omfattende folkenet med mindst mulig adgangstærskel, hvor alle har mulighed for at være med, går den model der nu arbejdes på at realisere ud på, at folk ikke selv skal købe udstyret. Budgetberegninger har vist at både etablering og drift kan klares ved at hver abonnent betaler 200 pr. måned (kvartalsvis forud). Man skal kun være bundet for 6 måneder. Det skal være en løsning der også dur for Maren i kæret og hendes børn. Et solidarisk netværk.
Siden de første budgetberegninger har man fundet billigere grej. En omstændighed der kan gøre det lettere at skabe dækning også i de tyndtbefolkede områder.

Der startes med 3 test-områder:
Rougsø:
16 brugere kobles på kommunens netværk. Forsyninsaftale om flatrate betaling kan opnås.
En aftale om kommunegaranti er endnu ikke endeligt afklaret.
Rosenholm:
Meget positiv kommune. Der er udlagt fiber mellem de større byer.
Resten laves som trådløst. Der laves en testgruppe.
Spørgsmål om mulig kommune-garanti er endnu ikke endeligt afklaret.
Nørre Djurs:
En ansøgning om EU’s Mål-2 midler er gået igennem, enten med 30% (719.000 kr.) finansiering eller muligvis med 50% (1.2 millioner).
Der startes med Glesborg, Bønnerup og Ørum.
Der er søgt tilskud til 10 byer og et såkaldt landskabsnet.
Det sidste indebærer en test hvor der skal arbejdes med et større dækningsområde, der kræver en anden teknik, som ventes klar til foråret.


I den anvendte netværksopbygning er den enkelte borger trådløst tilsluttet en central fællesantenne f.eks. i en landsby. Denne er forbundet til en anden antenne som modtager og sender signal til nærmeste rådhusby. I hver rådhusby er alle omliggende landsbyer forbundet til amtets fiberring på Djursland. Der er indgået aftale med amtet om leje af et fiberpar i ringen. Ideen er så at al lokal og regional trafik skal køre i DjurslandS.net’s eget net og ikke gå ud over internettet før det er nødvendigt, for at holde omkostningerne nede.

Der er ansat netmestre, som bla. skal sørge for sikkerheden og skabe fair båndbreddestyring.
Der skal kunne garanteres at man altid har mindst 256 Kbit til rådighed (hvis alle bruger nettet samtidigt).

Der er fremlagt et strategi for det kommende arbejde.
Målsætningen er at oprette lokalforenninger i alle 8 kommuner. Endnu mangler lokalforeninger i Grenå, Rougsø og Sønderhald.
I hver lokalforening dannes arbejdsgrupper:
Net-gruppe til at etablere højhastighedsnet og internetadgang.

Web-gruppe for at udvikle og drive nettjenester, bl.a. en alsidig netavis til erstatning for Dagbladet Djursland.

Bøvl-gruppe for at yde IT-support gennem Bøvl-arrangementer.
På hvert område er etableret en regional-gruppe til at skabe samarbejde på tværs af kommunegrænserne. Disse regionalgrupper skal rådgive den regionale bestyrelse og udføre dens beslutninger.

Formandens beretning vedtaget. Ingen imod.
---------------------------------------------------------

4. Kassererens beretning og godkendelse af årsregnskabet.

Kasseren Jan/Rønde gennemgik alle poster.
Saldo = 5.443,- kr. og 11 poster.
Revideret af revisor Arne Nielsen.
Der er modtaget tilskud fra Nr.Djurs (5.000 kr.) og Midtdjurs (1.000 kr.).
Udgifter er i forbindelse med kampagnemateriale og høring.
Portoudgifter til indkaldelse af generalforsamling (542 frimærker) er ikke medtaget.

5. Debat om foreningens situation og det kommende arbejde.

Bjarke indledte med at fortælle om den trådløse opklobling i Superbrugsen i Glesborg, hvorfra der er offentlig adgang.

En opkobling hos kommunaldirektøren sammenlignes med en ADSL-opkobling. Halinspektøren er også testbruger og meget tilfreds. Flere testbruger kommer snart på.

I Ørum er der forud tilmeldinger fra 36 medlemmer, som har fået tildelt abonnent nr. Hvis der kommer flere en 44 bliver der oprettet venteliste.

Spørgsmål fra salen:
Hvor skal man tilmelde sig i en landsby.
Svar:
Man kan henvende sig til bøvl-værkstedet i Glesborg.

Forslag fra salen om at lave systematisk orientering om hvem der er ansvarlig for nettet i den enkelte landsby.

Fra salen:
Hvordan med Ip-telefoni?
Svar fra Bjarke:
Det står ikke i den nye stategi, men det er ikke fordi det er glemt, men det er for ikke at skabe for store forventninger, - det skal først påvises før vi lover det …
Der er også ambitioner om at åbne for TV-muligheder. Vi skal have det hele, men det er ikke nødvendigt at skabe store forventninger. Ting tager tid …

Hvordan organiseres opsætningen.
Der vil foregå en undervisning af frivillige i hver landsby og foreningens netmester vil være
til rådighed i baggrunden.

Når nettet bliver udbygget videre vil der være økonomi til egentlige ansættelser (ca. en ansat pr. 1.000 abonnenter).


6. Pause.
7. Fremlæggelse og behandling af:
a) Indsendte forslag til vedtægtsændringer, efterfulgt af afstemning.

Ordstyrer redegjorde for ændringerne og de blev sat til afstemning side for side.
Side 1 vedtaget,
Side 2 vedtaget.
Side 3 vedtaget.
Side 4 vedtaget.
Side 5 vedtaget.
(opklarende spørgsmål fra salen om låneoptagelse og hæftelse fra medlemmer. Man er kun forpligtet som abonnent og kun efter abonnementsaftalens ordlyd. Nødvendige lån søges dækket ind via kommunegaranti.
Spørgsmål fra salen opklarede at både den regionale forening og lokalforeningerne skal moms-registreres).
Side 6 vedtaget.
Alle forslag vedtaget, ingen imod.

b) Indsendte forslag til strategi for bestyrelsens arbejde, efterfulgt af afstemning.

Ikke rettidig fremkommet forslag fra Bjarke om strategi-plan.
Er i stedet behandlet i formandens beretning.


c) Alle øvrige indsendte forslag, efterfulgt af afstemning.

Ingen.


8. Opstilling af kandidater til bestyrelsen ifølge vedtægterne, efterfulgt af valg.

Lokalforeninger kan selv vælge deres repræsentanter til DjurslandS.net.
Hvis en lokalforening endnu ikke er stiftet vælges bokommunens repræsentanter på denne generalforsamling, med virkning indtil en stiftende generalforsamling i den lokale forening selv vælger repræsentanter.
Ebeltoft:
Martin og Frank valgt. Nye ventes fra stiftende generalforsamling 12/9-02 kl. 19:30 på Daghøjskolen i Ebeltoft.
Grenå:
Carsten og Jan valgt.
Nørre Djurs:
Bjarke og Charlotte valgt i lokalforening.
Midtdjurs:
Torben og Jan Kjærgaard valgt. Lokalforening er stiftet, men ikke konstitueret, sker 12/9-02 hvor repræsentanter vælges.
Rosenholm:
Henning Egebjerg og Svend Erik valgt i lokalforening.
Rougsø:
Ingen lokal forening endnu. Aksel og Poul valgt.
Rønde:
Indstillet fra lokalforening: Arvid og Poul Ove.
Sønderhald:
Ingen repræsentanter i salen fra kommunen, Knud fortsætter.
Revisor:
Arne Nielsen fortsætter.
Revisor suppleant:
Viggo Bønnerup valgt.


9. Eventuel dannelse af arbejdsgrupper ifølge evt. beslutninger under punkt 7.

Man skrev sig på omdelte lister for regionale og lokale Net-, Web- og Bøvl-grupper.


10. Eventuelt.

Opfordring til mere reklame for installationen i Superbrugsen i Glesborg.
Der er rundvisning i Bøvl-værkstedet efterfølgende.
Bjarke orienterede om teknikken i sender-master.
Rougsø kommune stiller deres master til rådighed.
Martin/Ebeltoft: Økonomien i nettet holder ikke uden velvillig folkelig opbakning.
Torben/Midtdjurs: Der har været meget imødekommenhed fra pressen (lokal-aviser).
Kampagnemateriale findes på foreningens WEB-sted www.DjurslandS.net.
Det afgørende for at komme videre i et lokalområde er at finde frem til hvor en fællesantenne kan placeres fornuftigt, udfra et muligt højt punkt med 1,5 km i radius.


11. Dirigentens konklusion og opridsning af arbejdet i den nærmeste fremtid.

se evt.

12. Den nye bestyrelses medlemmer aftaler tidspunkt og sted for ny konstituering og 1. møde.

Næste møde 19/9-02 kl. 19.00-22.00 i Nørre Djurs Hallen.


13. Afslutning.

 

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002