Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 17-09-2002
Ejgil Kjærgaard får fortjenstmedalje

Han er selveste definitionen på en ildsjæl, og d. 1. august havde han jubilæum som ansat i Nørre Djurs, først som skolelærer i Ørum og senere som leder af Ørum Ungdomsskole. På fredag får han overrakt Dronningens Fortjenstmedalje på rådhuset.



20020917.jpg (8081 bytes)


Vi havde Ejgil Kjærgaard forbi til en lille snak på redaktionen. Han kunne bekræfte vores gætterier om, at han da vist ikke er indfødt nørre djurser. Ejgil blev født for 65 år siden i Stoholm ved Viborg, men allerede som dreng flyttede familien til Fannerup, men han har bevaret noget af den midtjyske dialekt, selv om han sagtens kan slå over i nørre djursk på opfordring.
Anledningen til denne samtale er som bekendt mandens 40 års jubilæum, men faktisk har man på kommunen glemt at tælle de 2 år med, hvor han startede som lærervikar skiftevis på de små skoler i Ginnerup og i Mastrup. Det gav ham mod på at læse på Marselisborg Seminarium, hvor han havde adskillige fremragende lærere, heriblandt nu afdøde professor Johannes Sløk. Dennes levende undervisning i religions- og idéhistorie blev til stor inspiration for den unge Kjærgaard.
I 1962 blev han så ansat på Ørum Skole, og efter få år blev han desuden leder af Ungdomsskolen her. Det foregik under ganske kummerlige forhold, men i 1969 skete der endelig noget, da Ungdomsskolen rykkede ind i de nuværende lokaler, der senere er blevet udvidede og forbedrede.
I 1971 stoppede Ejgil Kjærgaard som lærer, og fra da af kunne han helt hellige sig sit dybe engagement i unge mennesker, der parret med mandens udpræget humoristiske sans har været af uvurderlig betydning for et stort antal af egnens unge. Med tiden blev samtlige de små ungdomsskoler lagt ind under Ørum, så i dag står Kjærgaard altså i spidsen for hele den samlede ungdomsskolestruktur i Nørre Djurs.
Ejgil Kjærgaard fortæller, at det har været utroligt spændende for ham at være med i den udvikling, der er sket i de 40 år. Som lærer overværede han overgangen mellem det gammeldags og stive system i skolerne, hvor børnene sagde De til læreren, og til den langt mere uhøjtidelige form, der også passer langt bedre til Ejgil Kjærgaards temperament og demokratiske sindelag.
Han var én af forkæmperne hér, og derfor står brydningstiden i tresserne også for ham som en både sjov, men samtidig altfor ideologisk-politisk præget tid. "Dengang var de unge ude i de politiske ekstremer, men til gengæld er der for meget "Popstars" blandt nutidens unge," fastslog Ejgil Kjærgaard. I samme åndedrag måtte han dog indrømme, at han selvfølgelig ikke kunne lade være med også at være rævestolt over, at 2 af klubbens unge er nået rigtig langt i dette talentforum. Det tyder nemlig på, at ungdomsskolens ånd er med til at indgive de unge en selvtillid, som virkelig er guld værd.
At Ejgil Kjærgaards indsats for at bevidstgøre de unge og få dem til at tage ansvar for deres eget liv i ungdomsskolen og for dennes indhold har givet genklang både herhjemme og mange steder i udlandet, sætter man pris på i Nørre Djurs Kommune. Herom skrev borgmester Jens P. Jellesen forleden i Nyhedsbrev fra kommunen:
"Ejgil Kjærgaard har gennem årene gjort et usædvanlig godt stykke arbejde med at få etableret "Danmarks Bedste Ungdomsskole" med landets højeste tilslutningsprocent. Han arbejder til stadighed med nye udviklingsprojekter for unge mennesker - specielt projekter om demokratilæring.
Også udlandet har nydt godt af hans alternative og udviklende tanker. I de baltiske lande er han et meget anerkendt navn, og han bliver flittigt benyttet som kursusarrangør, foredragsholder og leder af "fremtidsværksteder". Han har arrangeret mange udvekslingsbesøg for både elever og lærere."
Som det fremgår, er det altså en mand, som vitterligt har fortjent det, der på fredag d. 20. september får overrakt Dronningens Fortjenstmedalje i Sølv ved en reception på rådhuset kl. 14.00.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002