Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 09-10-2002
Fra redaktionen: Stop nu den aviskrig!

Overskriften dækker ikke, som læserne måske kunne tro, den morsomhed vi lancerede forleden med de 2 aviser i Glesborg i anledning af kommunens nye nyhedsbrev. Næ, den skyldes langt alvorligere problemer, som i allerhøjeste grad angår os alle sammen.

I aftes kunne TV2 Østjyllands TV-avis fortælle, at chefredaktør Bjarne Hvirring fra Randers Amtsavis har fået en fyreseddel efter længere tids samarbejdsvanskeligheder med "moderavisen" Aarhus Stiftstidendes chefredaktør, Erik Frodelund. Fyringen kom som en ren bombe for avisens medarbejdere, for hvem Bjarne Hvirring var en yderst populær chef. Det er grunden til, at Randers Amtsavis ikke udkom som sædvanligt i går morges.
Og hvad er det nu lige præcis, det vedkommer os her i Nørre Djurs? Lige siden lukningen af Dagbladet Djursland 1. november sidste år har vi her på redaktionen valgt at abonnere på Randers-avisen frem for Stiften for at støtte den rest af nær-journalistik uden for Århus, som denne avis trods alt repræsenterer.
Trofaste læsere vil kunne huske, at vi her på NetNyt i den grad var ude med riven efter hr. Frodelund, da han lige før lukningen af Djursland tonede frem i avisen med forsikringer om, at nedlæggelsen ville komme til at betyde endnu bedre lokaldækning uden at gøre opmærksom på, at det ikke gjaldt de tyndt befolkede områder som Nørre Djurs og Midtdjurs. Gentagne læserreaktioner fra Nørre Djurs-borgere blev ikke bragt - lige meget hjalp det, vi blev nødt til at vænne os til de nye tider: man vil gerne sælge aviser til folk på landet, men man har desværre ikke ressourcer til at skrive om dem!

Det er baggrunden for, at Nørre Djurs- og Midtdjurs-redaktionerne blev nedlagt. Det var nu helt slut med den meningsdannende journalistiske dækning af de 2 områder, som vi kendte den før. Kun en ihærdig indsats fra den stærkt nedskårne Grenå-redaktion har gjort, at der stadig findes ganske lidt stof af strengt refererende karakter i Amtsavisen/Stiften, hvis man ellers tager den store lup frem. Mange mennesker i Nørre Djurs har prøvet at give avisen en chance, men flere og flere fortæller til NetNyt, at de nu har droppet deres abonnement. De siger, at der står mere i vores netavis, og det kunne vi selvfølgelig være glade og tilfredse med (hvilket vi da også er!), men vi kan ikke lade være med at tænke på alle de hundredvis af mennesker, som ikke er på Nettet (og vores avis duer heller ikke til at tænde op med!).

Tilbage til Randers: efter lukningen af Djursland har Bjarne Hvirring og Erik Frodelund kørt parløb som chefredaktører med sidstnævnte som egentlig chef. Hvirring har specielt gjort sig bemærket med virkeligt gode og gennemtænkte ledere, bl.a. har han kørt en kritisk linje overfor det omsiggribende gangstervælde, som det er lykkedes rockerne at opbygge også i Randers. Han har også kørt en fair, men kritisk linje i forhold til lokalpolitikerne, der har gjort Amtsavisen til en mere levende debatskaber og meningsdanner i Randers, end Frodelunds discount-journalistik har gjort for Stiften og århusianerne. En sparerunde på Randers-redaktionen for et par måneder siden har imidlertid betydet, at det lokale stof er blevet klart dårligere.
Man behøver ikke være ret meget spåmand for at kunne forudse, at Randers Amtsavis ikke har langt igen, og vi kommer til at stå med 2 Århus-aviser, Stiften og Jyllands Posten, som ikke har ret meget interesse i at lave avis for andre end århusianere. De bekriger hinanden til stor skade for begge parter, den ægte journalistik forsvinder, mens annonceafdelingerne vokser og vokser. I Djursland/Randers-området kommer endnu flere dygtige journalister til at gå arbejdsløse rundt, selv om Maren i Kæret skriger på lokalnyheder, mens store danske og norske pengeinteresser bekriger hinanden til ingen verdens nytte!
Her på Nørre Djurs NetNyt vil vi gerne tislutte os presseeksperten Frands Mortensens opfordring på TV2 Østjylland: "Stop aviskrigen! Slut fred og lav en samarbejdsaftale!" Ganske vist får vi nok aldrig den journalistiske dækning af Nørre Djurs tilbage, men for en by af Randers` størrelse er det simpelt hen så vigtigt at have en vågen avis!
NB: For øvrigt har vi opdaget, at den fyrede chefredaktør Bjarne Hvirring bor i Fjellerup Strand. På NetNyt-redaktionen er vi rørende enige om, at han skal være så hjertelig velkommen som langtidsledig - ham kunne vi godt bruge!

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002