På firmabesøg hos ND Shii-take |
Som vi fortalte på forhånd, var
NetNyt-redaktionen fredag formiddag sammen med den øvrige "verdenspresse"
inviteret ud til det spændende svampeprojekt på Stenvad Mosebrugscenter. Det blev et
både hyggeligt og informativt møde, som vi fortæller om i dag.
Hovedpersonen i hele dette flotte projekt er Nedzad
Musa, som for godt 8 år siden kom til Danmark fra Bosnien. Sammen med Stenvad
Mosebrugscenters leder, Hans Jørgen Pedersen fra Gjerrild, var han vært for
pressemødet, hvortil udover pressen også borgmester Jens P. Jellesen var inviteret. Fra
Økologiens Hus var Erik Olsen fra Gjerrild mødt op af faglig interesse, og Kirsten
Westergaard (Selkær) fra Randers Amtsavis var den eneste fremmødte fra den øvrige
presse.
I starten af 90`erne fattede 2 Nørre Djurs-biologer (hvoraf Jan Gruwier Larsen stadig bor
i området) interesse for den japanske spisesvamp shii-take og dyrkningen af den. Det
satte tanker i gang hos Hans Jørgen Pedersen, om man kunne starte en egentlig produktion
af den både velsmagende og yderst sunde svamp her i Nørre Djurs. Tankerne blev i 1996
til handling, da ND Shii-take startede som et integrationsprojekt sammen med Projekt
Center Øst og Dansk Flygtningehjælp med økonomisk støtte fra EU.
Nedzad Musa var på den tid integrations-medarbejder hos Dansk Flygtningehjælp, og hans
erfaringer som virksomhedsleder hjemme i Bosnien gjorde det oplagt at gøre ham til leder
af projektet. Han nød stor tillid hos indvandrerne, og hans store evner til lynhurtigt at
lære dansk og i det hele taget sætte sig ind i danske forhold har været af afgørende
betydning for projektets succes, selv om han indrømmer, at han fra starten intet vidste
om svampedyrkning. I 1999 skiftede projektet status og blev overdraget til Nørre Djurs
Kommune, og i dag vækker det stor opsigt over hele landet som et usædvanligt og
spændende projekt for de ledige i kommunen, nu hvor der ikke længere kommer flere
bosniske indvandrere til vores område.
ND Shii-take har på det seneste fået omtale på grund af leveringen af svampe til
dronningebesøget i Randers, og selv om det ikke er første gang, der leveres til
kongehuset, må man som lille virksomhed bruge enhver lejlighed til at få god PR. Nedzad
Musa fortæller, at det er et langt og sejt træk at markedsføre sådan et forholdsvis
nyt produkt. Det kræver, at man konstant er til stede på messer o.lign., og det kræver
også evne til at gennemskue hvilke leverandører, det kan svare sig på længere sigt at
involvere sig med. Shii-take er et hit på mange af de anerkendte restauranter over hele
landet, og på den front kører det mægtig godt, men langt sværere er det at have med de
store butikskæder at gøre, hvoraf 3 kæder (deriblandt FDB) dækker ca. 90% af landets
fødevarebutikker. Det betyder, at kæderne hele tiden prøver at skrue priserne ned, og
på den måde føler Nedzad Musa, at de langsomt men sikkert er i gang med at kvæle
producenterne.
Derfor er man fra projektets side konstant i gang med at afsøge nye afsætningsmuligheder
både herhjemme og i udlandet. Her kom Erik Olsen under vores møde med flere gode idéer
og konkrete forslag til, hvordan man kunne forbedre mulighederne for dette 100%
økologiske produkt. For eksempel er der for nyligt åbnet nye veje for statsstøtte til
både markedsføring og afprøvning af nye måder at behandle produkterne på. Her er man
allerede nået langt, idet man i dag kan købe både henkogte, syltede, tørrede og frosne
svampe fra Stenvad.
Fra kaffebordet bevægede den lille skare af fremmødte sig så til selve
produktionsstedet, der ligger en lille bid vej fra Mosebruget. Her dyrkes svampen på ca.
½ meter lange, runde træstykker, der står i drivhus i stativer, og der bliver ikke
brugt noget som helst andet end vand til dyrkningen. Svampene er Ø-mærkede og dyrkes fra
ca. marts til ca. november, men et nyt tiltag med at varme drivhusene op med
"udtjente" træstykker fra produktionen ventes at gøre det muligt at gå over
til helårsproduktion. Jens P. Jellesen spurgte interesseret til, om man har tiltro til
på længere sigt at kunne blive selvkørende, så kommunen kan spare nogle penge hér. I
øjeblikket bliver der givet en lille halv million i tilskud, og både Nedzad Musa og Hans
Jørgen Pedersen mener, at helårsproduktionen kan gøre den kommunale andel mindre engang
i fremtiden.
Pladsen tillader os ikke at beskrive selve svampen og produktionen nærmere, men projektet
har en glimrende hjemmeside, klik på:
<http://www.shii-take.dk>
se flere billeder
Redigeret af Rex, redaktion 11.
[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]
© Nørre Djurs Net 2002