Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 09-09-2002
På firmabesøg hos ND Shii-take

Som vi fortalte på forhånd, var NetNyt-redaktionen fredag formiddag sammen med den øvrige "verdenspresse" inviteret ud til det spændende svampeprojekt på Stenvad Mosebrugscenter. Det blev et både hyggeligt og informativt møde, som vi fortæller om i dag.

09060001.jpg (8342 bytes)            09060007.jpg (5845 bytes)

Hovedpersonen i hele dette flotte projekt er Nedzad Musa, som for godt 8 år siden kom til Danmark fra Bosnien. Sammen med Stenvad Mosebrugscenters leder, Hans Jørgen Pedersen fra Gjerrild, var han vært for pressemødet, hvortil udover pressen også borgmester Jens P. Jellesen var inviteret. Fra Økologiens Hus var Erik Olsen fra Gjerrild mødt op af faglig interesse, og Kirsten Westergaard (Selkær) fra Randers Amtsavis var den eneste fremmødte fra den øvrige presse.
I starten af 90`erne fattede 2 Nørre Djurs-biologer (hvoraf Jan Gruwier Larsen stadig bor i området) interesse for den japanske spisesvamp shii-take og dyrkningen af den. Det satte tanker i gang hos Hans Jørgen Pedersen, om man kunne starte en egentlig produktion af den både velsmagende og yderst sunde svamp her i Nørre Djurs. Tankerne blev i 1996 til handling, da ND Shii-take startede som et integrationsprojekt sammen med Projekt Center Øst og Dansk Flygtningehjælp med økonomisk støtte fra EU.
Nedzad Musa var på den tid integrations-medarbejder hos Dansk Flygtningehjælp, og hans erfaringer som virksomhedsleder hjemme i Bosnien gjorde det oplagt at gøre ham til leder af projektet. Han nød stor tillid hos indvandrerne, og hans store evner til lynhurtigt at lære dansk og i det hele taget sætte sig ind i danske forhold har været af afgørende betydning for projektets succes, selv om han indrømmer, at han fra starten intet vidste om svampedyrkning. I 1999 skiftede projektet status og blev overdraget til Nørre Djurs Kommune, og i dag vækker det stor opsigt over hele landet som et usædvanligt og spændende projekt for de ledige i kommunen, nu hvor der ikke længere kommer flere bosniske indvandrere til vores område.
ND Shii-take har på det seneste fået omtale på grund af leveringen af svampe til dronningebesøget i Randers, og selv om det ikke er første gang, der leveres til kongehuset, må man som lille virksomhed bruge enhver lejlighed til at få god PR. Nedzad Musa fortæller, at det er et langt og sejt træk at markedsføre sådan et forholdsvis nyt produkt. Det kræver, at man konstant er til stede på messer o.lign., og det kræver også evne til at gennemskue hvilke leverandører, det kan svare sig på længere sigt at involvere sig med. Shii-take er et hit på mange af de anerkendte restauranter over hele landet, og på den front kører det mægtig godt, men langt sværere er det at have med de store butikskæder at gøre, hvoraf 3 kæder (deriblandt FDB) dækker ca. 90% af landets fødevarebutikker. Det betyder, at kæderne hele tiden prøver at skrue priserne ned, og på den måde føler Nedzad Musa, at de langsomt men sikkert er i gang med at kvæle producenterne.
Derfor er man fra projektets side konstant i gang med at afsøge nye afsætningsmuligheder både herhjemme og i udlandet. Her kom Erik Olsen under vores møde med flere gode idéer og konkrete forslag til, hvordan man kunne forbedre mulighederne for dette 100% økologiske produkt. For eksempel er der for nyligt åbnet nye veje for statsstøtte til både markedsføring og afprøvning af nye måder at behandle produkterne på. Her er man allerede nået langt, idet man i dag kan købe både henkogte, syltede, tørrede og frosne svampe fra Stenvad.
Fra kaffebordet bevægede den lille skare af fremmødte sig så til selve produktionsstedet, der ligger en lille bid vej fra Mosebruget. Her dyrkes svampen på ca. ½ meter lange, runde træstykker, der står i drivhus i stativer, og der bliver ikke brugt noget som helst andet end vand til dyrkningen. Svampene er Ø-mærkede og dyrkes fra ca. marts til ca. november, men et nyt tiltag med at varme drivhusene op med "udtjente" træstykker fra produktionen ventes at gøre det muligt at gå over til helårsproduktion. Jens P. Jellesen spurgte interesseret til, om man har tiltro til på længere sigt at kunne blive selvkørende, så kommunen kan spare nogle penge hér. I øjeblikket bliver der givet en lille halv million i tilskud, og både Nedzad Musa og Hans Jørgen Pedersen mener, at helårsproduktionen kan gøre den kommunale andel mindre engang i fremtiden.
Pladsen tillader os ikke at beskrive selve svampen og produktionen nærmere, men projektet har en glimrende hjemmeside, klik på:
<http://www.shii-take.dk>
se flere billeder

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002