Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 19-08-02
Sparegyser i Børne- og Kulturudvalget

I sidste uge var udvalget for børn og kultur indkaldt til budgetmøde for at få budgettet for næste år til at passe med de rammer, der er lagt fra direktionens side i bestræbelserne på at få kommunen ud af det økonomiske uføre. Målet er engang i 2004 at få kommunen ud af den tætte overvågning af Indenrigsministeriets embedsfolk, som et helt års minus på bundlinjen har afstedkommet.

Når man går ind bag de tørre tal i referatet fra mødet, er det faktisk noget af en gyser, og det kan umuligt være særligt sjovt at være politiker, for der bliver skruet ned for nogle af de ting, som ellers gør livet lidt sjovere. Man kan jo ikke begynde at skære ned på områder, som er lovbundne, så når man som i dette udvalgs tilfælde skal amputere aktiviteter for næsten 3,2 millioner kroner, kommer det nødvendigvis til at gøre rigtig ondt. På visse områder har den nye regering givet kommunerne frie hænder, og som eksempler herpå kan nævnes modersmålsundervisning og de kommunale bidrag til aftenskolelærernes lønninger. Det åbner op for besparelser på disse ting, og det har vist sig, at integrationsrådet anbefaler afskaffelse af modersmålsundervisningen, så synes det ikke at være det store problem. Men når det kommer til aftenskolerne, frygter mange, at de eksplosive stigninger i egenbetalingen kan føre til, at mange folk vælger at tilbringe deres fritid hjemme foran fjernsynet fremfor at mødes med andre mennesker omkring at dygtiggøre sig inden for en række forskellige fag.
Pladsen her på NetNyt tillader ikke en minutiøs gennemgang af de forskellige besparelser, men vi henviser vore læsere til at gå ind i referatet fra sidste uge, hvor det er relativt nemt at se, hvor de kommer til at ramme. Kommunale tilskud til mange kulturelle aktiviteter bliver der skåret i, men ét bestemt punkt fik NetNyt-redaktøren til at spærre øjnene op, nemlig "Nedsættelse af kulturpulje" ....50.000 kr. En lumsk forudanelse om, at der her kunne være tale om underskudsgarantien til Kultur Raketten, fik ham til at ringe til Kirsten Krogh på Kulturforvaltningen, som med stor beklagelse kunne bekræfte formodningen.
I sidste års Kultur Raket-program blev der afviklet hele 13 vidt forskellige kulturelle arrangementer, som en række foreninger og forsamlingshuse stod bag med kommunal underskudsgaranti i ryggen. Så mange arrangementer blev det til, og det kom kun til at koste kommunen 50.000 kr. - mage til effektiv udnyttelse af kommunale penge skal man vist lede meget længe efter! Kirsten Krogh kunne i øvrigt fortælle, at kæmpesuccessen med Vinterballet bliver videreført, og at Kultur Raketten sandsynligvis også bliver gennemført, selv om det sandsynligvis bliver med en større selvrisiko til arrangørerne, og dermed sikkert færre arrangementer.
Selvfølgelig er det frækt af os at gå i detaljer med en enkelt besparelse i en så omfattende sparerunde, hvor det nødvendigvis må gøre ondt på en masse mennesker, men vi gør det også for at få en debat i gang. Hvis du, kære læser, føler dig og dine aktiviteter ramt af sparekniven, så send os et brev, og lad os få en debat i gang, selv om vi nok ikke kan ændre meget.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002