Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 28-06-02
Djursland på vej

DUR-samarbejdet mellem Djurslands-kommunerne og Århus Amt er velkendt blandt vore læsere, og nu har de udsendt en pjece, der giver et samlet billede af udviklingstendenserne i vores område. Fra amtets hjemmeside bringer vi her følgende omtale af pjecen:

Djursland.jpg (18047 bytes)

Djursland på vej
24-06-2002

Djurslands UdviklingsRåd står bag pjecen “Djursland på Vej”, som med basis i en analyse af Djurslands erhvervsstruktur og arbejdsmarked, fokuserer på hvordan udviklingen på Djursland kan styrkes. Nogle udviklingstendenser peger i Djurslands favør, mens Djursland på andre områder halter efter udviklingen i resten af Århus amt. På den baggrund ønsker rådet at udtrykke en række opfordringer til erhvervslivet og de øvrige erhvervspolitiske aktører på Djursland. Djurslands UdviklingsRåd består af de 8 kommuner på Djursland samt Århus Amt.
Formand for Djurslands UdviklingsRåd, amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen, Århus Amt, og næstformand, borgmester Gert Schou, Grenaa, udtaler:

"1. Samarbejdet mellem de politiske niveauer er afgørende. Afgørende er også samarbejdet mellem de politiske instanser, organisationerne og erhvervslivet. Effekten af initiativer og aktiviteter er afhængig af, at alle aktører bruger hinanden og trækker i samme retning.

2. Det er væsentligt, at der med henblik på øget bosætning og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft skabes et positivt billede af Djursland. Samarbejde og enighed om fokusområder og initiativer er nødvendig. Dialog mellem aktørerne er et nøgleord i denne sammenhæng.

3. Organisationer og virksomheder på Djursland har det primære ansvar for udviklingen. Amt og kommuner kan styrke rammebetingelserne i forhold til erhvervslivets ønsker og behov, som det f.eks. sker i forbindelse med højhastighedsnettet og den fysiske infrastruktur. Men de konkrete aktiviteter og viljen til samarbejde skal udspringe fra Djursland.

4. Erhvervslivet bør være opmærksom på de muligheder der ligger i, at der er opbygget fælles organisationer inden for industri og håndværk, turisme og landbrug. De fælles organisationer giver mulighed for at gennemføre bredere og mere slagkraftige initiativer. De skal bruges, og input fra erhvervslivet er væsentligt.

5. Djurslands ErhvervsRåd bør bruge den større volumen til at koncentrere sig om synlige resultater. Der ligger allerede en lang række ideer der kan arbejdes videre med. Nu hvor den fælles organisation og den fysiske placering ved Aarhus Lufthavn er på plads, er det resultater inden for kerneområderne der tæller.

6. Turismen er et stort og udbygget erhverv, med mange attraktioner og mange overnatninger. Den fælles organisation for Destination Djursland giver mulighed for at koncentrere sig om at samle og koordinere kræfterne, så der bliver plads til videreudvikling af eksisterende aktiviteter og ikke mindst til nye ideer. Nyudvikling er nøgleordet, nu hvor rammerne er der.

7. Uddannelse og kompetenceudvikling er afgørende for at kunne sikre en mere fremtidsrettet udvikling inden for f.eks. de højteknologiske og vidensbaserede brancher. Virksomhederne skal kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

8. Djurslands ErhvervsRåd har taget initiativer m.h.t. kompetenceudvikling, og bør være meget opmærksomme på dette område fremover. Virksomhederne har også selv et ansvar for at fokusere på den interne kompetenceudvikling og efteruddannelsesindsats. Arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationerne bør ligeledes fokusere på kompetenceudvikling i forhold til erhvervslivets ønsker og behov.

9. Samarbejde og dialog mellem uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet er generelt et væsentligt område. Det gælder ikke mindst på Djursland, hvor uddannelsesniveauet er lavere end i resten af amtet, og hvor branchefordelingen samtidig er mere traditionel.

10. Djurslands ErhvervsRåd og virksomhederne bør i samspil med kommunerne være specielt opmærksomme på de muligheder der ligger i de initiativer der tages omkring IT-infrastrukturen, som f.eks. højhastighedsnettet der bliver lagt ud til alle kommunerne på Djursland.

11. Alle aktører bør være opmærksomme på at skabe gode muligheder og vilkår for nye virksomheder. Der er etableret iværksætterhuse, og et af de nye iværksættercentre under amtets iværksætterkontaktpunkt er placeret på Grenaa Tekniske Skole. Desuden har Århus Amt en række tilbud til iværksættere og mindre virksomheder.

12. Samlet set er vi nået til et punkt, hvor rammerne for de fælles organisationer er på plads, og hvor der snarest muligt må formuleres en række konkrete succesmål, med en forholdsvis kort tidshorisont. Konkrete, synlige og hurtige resultater er det der skal til."

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002