Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 19-06-02
Turistformanden beretter

For nylig blev der afholdt generalforsamling i Djursland Turistforening i Grenå. Da vores område jo er ét af de vigtige turistområder på Djursland, og da foreningens formand oven i købet er brugsuddeler i Bønnerup, synes vi det er ganske relevant at bringe den beretning, han aflagde for det første år med samarbejdet med Destination Djursland på generalforsamlingen:

Formandsberetning for 2001
Vi er i dag samlet for at høre om, hvad Djursland Turistforening har lavet i den forløbne tid, og hvad vi har tænkt at lave i den nærmeste fremtid.
Jeg kommer nok til at indrømme, at udadtil er der ikke sket de store armbevægelser i foreningsøjemed og dermed synlighed, men det er ikke udtryk for, at vi stadig er i det vakuum, vi følte der blev efter sammenlægningen. Vor energi er brugt på at sammensætte nogle nye og spændende opgaver, tilpasset vores nye rolle og de krav og forventninger, som medlemmerne har.
Hvad forestiller vi os, at det enkelte medlem har af forventninger?
Det kunne være:

"jeg vil have noget for pengene"

"det skal kunne mærkes, at det er den lokale turistforening, der i kraft af sin lokale forankring og kendskab til lokale forhold er med til at sikre, at turisterne på de lokale turistbureauer får den bedst mulige orientering og service"

"At der sikres en god dialog mellem turisterhvervets udøvere, lokale borgere og offentlige instanser"

"hvem arbejder for at bevare naturen og kulturen på vores egn, så en fornuftig balance mellem disse værdier og den kommercielle turisme bevares"

Man kunne sige at det ville blive let efter sammenlægningen med Destination Djursland, og umiddelbart på papiret ser det også ud til det. Arbejdet med service- og modtagefunktion, ekstern markedsføring, personaleadministration osv. udføres stadig af de samme mennesker, men foreningen har som bekendt ikke ansvaret mere.
Med dette samarbejde kan vi nu finde mere overskud i hverdagen til at gå dybere i problemstillinger og strategier, så medlemmer og samarbejdspartnere kan ”få noget mere for pengene”.
Vi har tænkt at gøre en målrettet indsats overfor de handlingsplaner og overordnede målsætninger, som vi har vedtaget inden for turistpolitik, miljø og lokale interesser.
Jeg har taget til efterretning, at der er kommet udmeldelser og kan frygte, at der vil komme flere, hvis medlemmerne føler, at de unødvendigt betaler til Destination Djursland og en turistforening. Så den vigtigste opgave nu må være at synliggøre det arbejde, som Djursland Turistforening laver.
Jeg kan starte med følgende oplysninger. Det vil være en misforståelse at tro, at Destinationen nu udfører alle de opgaver, som turistforeningerne lavede førhen. Der er stadig den politiske del samt berøringsfladen med de lokale virksomheder og myndigheder, vi tager del i.
Turistforeningerne er medlem af repræsentantskabet og bestyrelsen i Destination Djursland og betaler et væsentligt beløb om året af medlemmernes kontingent videre til Destinationen til brug på vore lokale turistbureauer. I år var det kr. 82.639*, foruden indskuddet af alle vores aktiver og indtægtskilder. Dette indgår som en væsentlig del af Destinationens drift.
Der blev lavet en længe savnet samlet turistguide for hele Djursland, i stedet for flere små, som var ressourcekrævende og dyre, især hvis en turistvirksomhed skulle være med i alle. Forarbejdet, for at dette kunne blive til noget, er udført af turistchef Per Rasmussen.
Den redaktionelle linie er også opdateret, og turistforeningens turistkortbog er indarbejdet i guiden.
Også en nyt informationsmedie på 4 hjul er kommet til Djursland. Det er Destinationens "meetingpoint bus", som er et rullende turistbureau, der i højsæsonsperioden vil komme i områder, hvor turisten har langt til de almindelige turistbureauer.
Året 2001 kom ud med en lille tilbagegang på overnatninger i Østjylland, men tilbagegangen var ikke nær så stor som årene 1998-99 og 1999-2000.
Hvis man dykker lidt dybere ned i statistikkerne, kan man se, at tilbagegangen i overnatning sker mest i sommerperioden, mens der skete en væsentlig fremgang i ydersæsonen. Feriehusene blev især svigtet af tyskerne og en mindre del af svenskerne og nordmændene, mod en lille fremgang af danskerne.
Hotel og feriecentrene oplevede en god fremgang på danskere i ydersæsonen.
Lystbådehavnene stod også for en god fremgang.
Det totale resultat og konklusion på dette må være, at søgningen til Østjylland stadig falder ifht. 1996, men ikke så meget som før, og at især Tyskland svigter, så den ”tyske udfordring” skal stadig tages alvorligt.
Hvis man skal se helheden, er det alvorligt, at også de købestærke nordmænd og svenskere er i tilbagegang, da disse især også lægger mange penge i detailhandelen og restaurations-branchen.
Danskerne har taget fat på den 6. ferieuge, og den har hjulpet til, at faldet i overnatninger ikke er så stort, så disse ekstra feriedage er også en god udfordring, hvor især ydersæsonen påvirkes. Tendensen ligger nok på impulsive ferier og forlængede weekender i Danmark. Vi skal til at tænke mere i ydersæson og vinter, hvor man kan udnytte det. En ide til at få turister herud om vinteren kunne måske være et stort badeland, hvor familien kunne være sammen, og på den måde også holde folk hjemme på Djursland. En familie fra Rougsø eller Ebeltoft er også turister.
Attraktionerne melder om en god sæson, så udfra førnævnte nedgang i overnatninger kan man se, at turisterne også søger til Djursland på korte ture.
Detailhandlen har indenfor dagligvarebutikkerne haft god vækst, mod mere moderat resultat i udvalgsvare- butikkerne. Man kan se, at kunderne er her, så kunne man få turisterne til at lægge mere i de sidstnævnte butikker, ville det være rart. Det kan skyldes flere ting, men set fra en turists synspunkt vil mere overskuelige og tilgængelige åbningstider måske være en af løsningerne, især om lørdagen.
Der er i den seneste tid blevet solgt feriecentre på timeshare- og feriehus-basis, hvorved nogle mennesker har købt en feriebolig, hvor de ikke selv skal vedligeholde så meget. Hos os er det Feriecenter Kattegat i Bønnerup. Fordelen for vores egn bliver, at disse mennesker har overskud af tid til at se sig omkring, besøge butikker osv. hele året, desuden har vi pludselig fået flere hundrede nye ambassadører til at reklamere for Norddjursland.
Hvis vi skal nævne Danmark som turistmål, så må vi sige, at vi er eksponeret flot i det seneste år, hvis vi ser bort fra politiske skudsmål, for vi har været vært for Melodi Grand Prix og har derved fået sendt flotte ”postkort” ud i de europæiske stuer. At vores placering i år var den laveste nogensinde - skal vi helst glemme hurtigt.
Danmark skal være formandsland i EU, og det skal nok få os på landkortet igen, så mulighederne står åbne. Konkurrencen imellem Destinationerne bliver hård.
Grenaa mistede for nogle uger siden byens vartegn, Baunhøj Mølle, og den er bestemt savnet, af både Grenaa-borgere og folk fra oplandet.
Vi har tilbudt Møllelauget at hjælpe ved en evt. indsamling til genopbygning af møllen, da vi mener, at det er en relevant opgave for vor turistforening. Møllen kan måske have en anden indretning og funktion, men det ydre skal fremstå som før, for det var vartegnet i Grenaa. Held og lykke med det.
Jeg vil slutte af med at takke Destinationens personalet for et godt stykke arbejde i året, der gik. Tak til vores turistvirksomheder, samarbejdspartnere, Destination Djursland samt vores 3 kommuner MidtDjurs, Nørre Djurs og Grenaa.”

Årsberetning 2001 for Djursland Turistforening ved formanden, Kim Lanzky fra Bønnerup.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002