Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 19-06-02
Fra erhvervs-bredbåndsmøde på AMU-centret

Djurslands Erhversråd har i øjeblikket gang i en række temamøder for at sætte folk fra erhvervslivet ind i de forskellige problemstillinger omkring brugen af højhastigheds-netværk i små og store virksomheder. Vi bringer i dag en beretning fra det seneste af disse møder, der fandt sted i mandags på AMU-Centret i Pederstrup:

Tema-moede.jpg (27707 bytes)
Bjarke Nielsen fortæller om etableringen af DjurslandS.net

Djurslands Erhvervsråd havde endnu engang inviteret til Tema-møde om bredbånd. Denne gang i samarbejde med kommunerne Nørre Djurs, Midtdjurs, Grenaa, Ebeltoft og Rønde. Omkring 50 havde tilmeldt deres deltagelse, og de fik en kvalificeret gennemgang af, hvorfor bredbåndsadgang til Internet er blevet nødvendigt og af hvilke muligheder, der byder sig til på Djursland for at opfylde behovet.
 
Tema-mødet løb af stablen mandag d. 17/6 mellem 16 og 19 på AMU-Centret i Pederstrup. Borgmester Jens Peter Jellesen fra Nørre Djurs bød velkommen og ønskede deltagerne en udbytterig eftermiddag. Erhvervskonsulent Dorthe Guldfeldt fra Erhvervsrådets hus i Tirstrup guidede som mødeleder deltagerne igennem en række oplysende indlæg.
 
Erhvervsrådgiver Preben Bach fra amtets rådgivningskontor TIC fortalte med en billedpræsentation, hvad små og mellemstore virksomheder vil kunne bruge TIC til. (Se selv deres hjemmeside hér: http://www.tic.dk ). Preben Bach gennemgik endvidere de senere års udvikling i Informations Teknologien, og hvad vi har i vente, og han udpegede de områder, hvor virksomhederne aktuelt kan have praktisk anvendelse af de nye muligheder. I øvrigt havde han selv fået at mærke, hvad det vil sige at have data-kommunikation med Djursland, idet han tidligere på dagen havde sendt sin billedpræsentation til mødets leder Dorthe Guldfeldt. Det havde overasket ham meget, at det tog mere end 20 minutter at sende dokumentet ud på Djursland. En lang ventetid før han kunne bruge sin maskine normalt igen. Noget man kun gør én gang, som han sagde!!!

Regnskabschef Bent Sørensen fra det store murerfirma Hans Ulrik Jensen i Auning gennemgik - også med en billedpræsentation - firmaets store nytte af EDB og især brugen af netforbindelser som et uundværligt arbedjsredskab mellem firmaet og de, der udfører det praktiske arbejde på byggepladser over hele landet. Han så frem til en fuldt dækkende trådløs løsning, så man ikke skulle være afhængig af ventetid i forbindelse med etablering af kabelforbindelser til de omskiftelige arbejdssteder. Man kan besøge virksomhedens hjemmeside hér: http://www.huj.dk

Claus Barløse fra TDC Erhverv fortalte om TDC´s såkaldte smalle bredbåndsløsninger (ADSL) for erhvervskunder på Djursland, men også om TDC´s problemer som kommerciel virksomhed med at skabe fuld dækning med højhastigheds-bredbånd overalt på Djursland. 5% af Danmarks befolkning skulle ikke regne med at få adgang. Hertil kommenterede en deltager vittigt, at det så ud til, at disse 5% netop bor på Djursland. Efter Claus Barløse´s opfattelse ville mange af disse 5% ikke få brug for bredbånd. Fotograf Ann Malmgren fra Bønnerup blev stærkt provokeret af denne legitimerende holdning og mente, at det måtte være TDC´s opgave at tilbyde bredbånd overalt og lade det være op til den enkelte, om man vil benytte sig af det. Claus Barløse mente dog, at TDC havde gjort det godt og bedre end noget andet teleselskab, og at bredbånd ville komme ud i alle afkroge i løbet af en længere årrække.

Kommune-repræsentanter blev også hørt, men eneste konkrete tiltag kom fra Grenaa, der med Fællesantennen nu snart kan tilbyde borgerne Internetadgang til billige penge, nemlig helt ned til 50 kr. om måneden for en begrænset adgang. Her fra redaktionen skal vi dog gøre opmærksom på, at Grenaa Kommune skønmaler en smule, idet der knytter sig betingelser til tilbudet. Det er nemlig kun de borgere, som aftager den store TV-pakke, der kan få Internet-adgang. Det bringer pludselig den billigste løsning med begrænset adgang pænt over 400 kr. om måneden. Og det abonnerer man som husstand kun på, hvis man VIL have den store TV-pakke. Har man ikke brug for dét, er det alt for dyrt for at få en endda begrænset adgang til Internettet.
 
Sidst, men ikke mindst, fortalte Bjarke Nielsen fra DjurslandS.net om, hvorledes DjurslandS.net udsprang fra høringen om "Bredbånd til alle på Djursland NU", der blev afholdt sidste forår på AMU-Centret. Efter høringen, hvor amtets fiberring og kommunernes fælles kommunale bredbåndsudbud blev præsenteret, blev der senere indkaldt til dannelse af en fokusgruppe for de, der ville gøre noget aktivt ved sagen for borgere og virksomheder. Dette havde ført til etablering af Bredbåndsforeningen DjurslandS.net i løbet af sidste sommer, som en ukommerciel koordinerende paraplyorganisation for alle bredbåndsinitiativer i alle Djurslands 8 bokommuner.
Efter resultatløst at have forhandlet med mere end 20 teleoperatører om fuldt dækkende bedre og billigere løsninger end TDC´s ADSL-løsning er foreningen endt med selv at ville skabe den nødvendige IT-infrastruktur overalt på Djursland. I enhver landsby skal der i den kommende tid oprettes et trådløst Landsbynet. I ét Landsbynet deler man et 11 megabit fælles adgangpunkt. Er man alene om at trække data gennem nettet, får man 11 megabit båndbredde, men er der flere på samtidigt, deler man automatisk efter fair principper. For at sikre at hver bruger til enhver tid sikres et minimum på 256 kilobit båndbredde, selv når der er myldretid, gives der kun abonnement til 44 brugere i hver celle. I en landby kan der dog oprettes flere celler á 44 brugere. Hver celle forbindes trådløst til nærmeste rådhusby, hvor dens brugere samlet set får 11 megabit adgang over amtets fibering til brugere i alle andre Landbynet på Djursland. Over amtsfiberen gives samtidig adgang til Internettet gennem en kæmpe fælles Djurslands-port i Århus.
Det er meningen, at der skal skabes fuld trådløs dækning overalt på Djursland, sådan at man kan bevæge sig frit med håndholdt eller bærbart grej og dog via nærmeste adgangspunkt stå i forbindelse - f.eks. have en video-dialog - med et hvilketsomhelst sted på Djursland og det globale Internet.
For hele denne herlighed skal en abonnent af med 200 kr. om måneden, betalt kvartalsvis forud, og intet andet, idet dette beløb dækker alle udgifter, f.eks. udlånes grejet af foreningen, og der organiseres gratis hjælp i lokale Bøvl-miljøer. Man skal binde sig for et halvt år.
Der startes pilotprojekter i Allingåbro, Bønnerup, Glesborg, Hornslet, Mørke, Tustrup, Vivild, Ørsted og Ørum, samt muligvis flere andre steder. Når foreningens lokale frivillige har lært sig båndbreddestyring og sikring af data, åbnes for at alle landsbyer, der er klar med 44 interesserede, kan komme med i DjurslandS.net.
Man kan læse mere om DjurslandS.net på: http://www.DjurslandS.net og Nørre Djurs egnens del af dette net er nærmere beskrevet på: http://Noerre-DjurS.net

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002