Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 10-06-02
Åbent brev til den samlede kommunalbestyrelse.

I anledning af den alvorlige situation, der er opstået efter Leif Sørensens pludselige og uventede afgang som borgmester, har vi modtaget en opsang til den samlede kommunalbestyrelse fra biolog Jan Gruwier Larsen fra Hedegård. Han skriver:

”Rent farum! 

Kære alle sammen.
Det er en alvorlig sag at lade sig opstille og vælge til en kommunalbestyrelse. Jeg synes, at det er på tide, at I tager jer selv og kommunens borgere alvorligt og fortæller os alle sammen, hvad I har i sinde at gøre ved den situation, der er opstået ved Leif Sørensens ønske om at udtræde af kommunalbestyrelsen. 
Sagen er, at det er vanskeligt at få øje på en troværdig borgmesterkandidat lige nu. Alle, der har peget på Leif Sørensen, har diskvalificeret sig selv ganske grundigt med hensyn til at vælge borgmestre. Der er næppe mange kommunalbestyrelsesmedlemmer, som tør hævde, at det problem, der nu har krævet Leifs afgang, er opstået for nylig. Det betyder, at I i kommunalbestyrelsen har haft en viden om situationen, som kommunens borgere ikke har haft, og at I ikke har benyttet denne viden ved konstitueringen. Det er dybt pinligt, og I har pådraget jer et stort medansvar.
Den nuværende viceborgmester har ydermere diskvalificeret sig selv som kandidat ved ikke øjeblikkelig at tage hånd om situationen. Når en borgmester går af, må man forvente en hurtig pressemeddelelse fra viceborgmesteren med en orientering til borgerne om situationen, en melding om, hvem der er ved roret, og hvordan man vil rekonstituere kommunens politiske ledelse i en kritisk situation. Hvad har vi hørt fra viceborgmesteren? Ikke et pip. Så vidt jeg ved, er der ikke engang indkaldt til et ekstraordinært møde, hvor byrådet kan blive orienteret. Kan man forestille sig selv den mest elendigt ledede private virksomhed, hvor bestyrelsen ikke øjeblikkelig bliver  indkaldt ved bestyrelsesformandens pludselige og uventede afgang?
Jeg har en alvorlig mistanke om, at viceborgmesteren har haft alt for travlt med at fise rundt og sikre støtte til sit eget borgmesterkanditatur, og resten af jer sidder sikkert nu og telefonerer vildt på kryds og tværs, og den ene borgmesterkandidat efter den anden bliver opstillet og væltet i et internt politisk cirkus. Med regelmæssige mellemrum meldes en ny kandidat ud til pressen. Eigil Henriksen udtaler åbent til pressen, at han håber, at den nye borgmester er fundet inden det ordinære kommunalbestyrelsesmøde på torsdag! Byrådets suverænt vigtigste beslutning truffet uden at indkalde bestyrelsen! Hvis det gennemføres, og den nye borgmester vælges af den samme gruppe som sidst, uden at byrådet har holdt møde, er det intet mindre end en skandale. Rent farum.
Forstå dog, at situationen ikke er den samme som før valget. I er ikke længere en samling kandidater for forskellige politiske partier! I er et byråd, et team, hvis væsentligste ansvar ikke er den ene eller den anden liste, men hensynet til kommunens og borgernes samlede velfærd. Vi er interesserede i, hvad BYRÅDET agter at gøre - ikke hvad den ene eller den anden liste har af fantasifulde forestillinger. Den eneste måde, nogen af jer kan opnå tillid og troværdighed som borgmester, er ved den samlede kommunalbestyrelses offentligt erklærede støtte. 
Når kardinalerne i Rom samles for at vælge ny pave, går de til opgaven med stor ydmyghed, vel vidende, at ingen af dem i virkeligheden er værdig til at være guds stedfortræder på jorden. Kardinalerne lukker sig inde, afbryder al kontakt med omverdenen og diskuterer, hvem blandt dem, der er mindst uværdig. Diskussionerne foregår åbent i gruppen af kardinaler, og når beslutningen er truffet, sendes et hvidt røgsignal gennem skorstenen som tegn på, at den katolske kirke har en ny pave. Det tager gerne en uges tid eller 14 dage.   
Jeg synes, at I skal gøre noget lignende. Luk jer inde i byrådssalen, glem alt fnidder, nag og pjat, tag soveposen med om nødvendigt, og find ud af i værdig, åben debat, hvem iblandt jer, der bedst matcher kriterierne som ny borgmester. Find en, der er fair og myndig mødeleder, som har visioner for kommunens fremtid, økonomisk og administrativt overblik, og som kan give kvalificeret modspil til embedsmændene indadtil og repræsentere kommunen udadtil med værdighed og pondus. Sådan en har I ikke! Men gå til opgaven med alvor og ydmyghed og find den mindst ringe.   
Og lad mig give et tip - den bedste kandidat er ikke nødvendigvis den, der har mest travlt med at pege på sig selv med både hænder og fødder. Evne og vilje til at udnytte en ulykkelig situation til egen fordel er ikke blandt en holdleders vigtigste egenskaber. Når Sioux-indianerne havde valgt krigshøvding efter en intensiv pow-wow, var der ingen, der ønskede tillykke - man vendte blikket bort for ikke at sætte den nye høvding i forlegenhed, hvis han skulle komme til at vise sin sorg over udnævnelsen.  Den kloge vil indse, at borgmesterposten i resten af perioden ikke bliver spor sjov.
Hvis I kan komme ud fra det møde, se jeres vælgere i øjnene og erklære jeres støtte og loyalitet til én blandt jer, vil det give mig håb for kommunens fremtid, og så er jeg fløjtende ligeglad med vedkommendes partifarve.”

Indsendt til Nørre Djurs NetNyt med venlig hilsen fra

Jan Gruwier Larsen,
Demokrat,
Hedegaardsvej 6,
DK 8585 Glesborg
86387119
jgl@c.dk

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002