Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 15-05-02
Kun ét blåt flag i Nørre Djurs!

flag.jpg (4589 bytes)
I aftes kunne TV2 Østjyllands TV-avis som tophistorie bringe en rigtig dårlig nyhed fra Nørre Djurs: badestrandene ved Fjellerup og Bønnerup har ikke kunnet leve op til Friluftsrådets krav til badevandskvaliteten, så her må man simpelt hen pille det Blå Flag ned i år. Det fortæller vi om i dag.


Når man tænker på, hvor stor betydning turismen har for vores område, er det noget nær en skandale, at vores strande ikke kan leve op til de standarder, som den internationale komité bag Blå Flag-tildelingerne anvender. Rækken af krav til strandene er lang, men TV-indslaget kunne fortælle, at vores 2 lokale strande var "dumpet" i år først og fremmest p.g.a. for stor forekomst af koli-bakterier i badevandet. Èn trøst har vi dog: Gjerrild Nordstrand beholder sit Blå Flag som den eneste af strandene i Nørre Djurs.
Her på redaktionen blev vi naturligvis nysgerrige, så vi ringede til naturvejleder i Nørre Djurs Kommune, Niels E. Jessen, som ikke var glad for den drejning, TV-folkene havde fået givet historien. Han gjorde nemlig opmærksom på et faktum, der ikke uden videre fremgik, nemlig at kommunerne skal søge om det Blå Flag fra år til år på baggrund af sidste års måleresultater. På grund af dårligere badevand i 2001 har Nørre Djurs Kommune valgt slet ikke at søge for Fjellerups og Bønnerups vedkommende, så der er faktisk ikke den store nyhed i det. Niels E. Jessen finder af den grund fjernsynsfolkenes indslag lidt letkøbt og overfladisk.
"I Nørre Djurs Kommune er man udmærket klar over, at den er gal de 2 pågældende steder, og derfor har man bestilt mange flere målinger af badevandet hos amtet i år, end man har gjort før," fortæller Niels E. Jessen til Nørre Djurs NetNyt. I år er der foreløbig foretaget 2 målinger, hvoraf naturvejlederen sad med den seneste i hånden, da vi ringede til ham, og den viser faktisk en klar forbedring. Denne skal naturligvis holde stik over en længere periode, før man kan begynde at tænke på Blå Flag igen, og omvendt: hvis prøverne igen nærmer sig sidste års indhold, vil man straks gå i gang med det kæmpestore detektivarbejde med at finde frem til, hvor koli-bakterierne kommer fra. Koli-bakterier stammer som bekendt fra menneskelige fækalier, så om de skyldes dumpning fra skibe, private afløb eller fra landbruget kan være svært at afgøre.
Det er naturligvis også vigtigt at pointere (som også en tysk turist sagde det i TV), at der ikke er tale om møgbeskidte badestrande, at forureningen ikke er voldsom, men selvfølgelig ikke særligt befordrende for den turisme, vi har så meget brug for. De prøver fra amtet, vi omtalte før, hænger i øvrigt frit tilgængelige for offentligheden ud for Blå Flag-stationerne i Fjellerup og Gjerrild, så vi kan følge med i, hvordan det går med vores badevand.

Skrevet af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002