Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 13-05-02
2 møder og en bustur om arkæologi

Ørum:
To torsdage i træk kan du få dig et spændende indblik i de nyeste af de ufatteligt mange oldtidsfund, der er gjort her i vores kære Nørre Djurs. Det er "vores egen" dygtige arkæolog, Niels Axel Boas fra Hemmed, der sammen med kollega Lisbeth Vincentz fortæller spændende ting og sager fra fortiden, og det sker i Ørum Aktiv Center d. 16. og d. 23. Lørdagen efter (d. 25.) sluttes forløbet af med en bustur rundt til de aktuelle udgravninger.
I sidste uge skrev Grenå Bladet følgende om de såkaldte "grube-keramikere", som også har været her på egnen:


"Djursland har altid været ét af de områder i Danmark, der har været rigest på arkæologiske skatte.
Og der findes fortsat spændende ting. Blandt andet er der gjort interessante fund om grubekeramikerne, der levede for ca. 5.000 år siden, som blev ved med at drive jagt og især fiskeri, længe efter at de fleste danskere var gået over til at dyrke jorden og holde husdyr. Deres muligheder var særlig gode her, fordi Djursland i den sidste del af stenalderen var gennemskåret af fjorde og vige, som i dag for længst er udtørret.
Et af de interessante træk ved grubekeramikerne på Djursland var, at de i vid udstrækning hentede flint fra de hellige systemgrave, der 500 år tidligere var blevet anlagt som små fæstninger med volde og palissader. Men Djurslands jord kan også fortælle andre historier. I Albæk (mellem Gjerrild og Hemmed) har man således inden for et ganske lille område fundet spor fra både stenalder, bronzealder og jernalder - endda i et område, hvor ingen troede, at der fandtes fund af værdi. Men så blev man nødt til at grave, fordi der skulle rejses skov."
Har du fået lyst til at være med til arrangementsserien om arkæologi, kan du tilmelde dig på Ørum Bibliotek (87 79 30 30).

Kilde: Grenå Bladet

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002