Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 10-05-02
Flot artikel om bredbånd

For et stykke tid siden fortalte vi om et møde i Fausing Forsamlingshus arrangeret af Djurslands Erhvervsråd som det første i en møderække med præsentationer af forskellige bredbåndsløsninger. Bjarke Nielsen fra Bøvl-miljøet i Glesborg var inviteret som oplægsholder til dette ene møde, men hans fremlæggelse af DjurslandS.net`s store planer om billigt og trådløst bredbånd vakte så stor interesse, at han nu også er blevet budt med ved resten af møderækken.

I denne uges udgave af Lokalavisen Midtdjurs har journalist Hans Jørgen Rasmussen skrevet en rigtig flot artikel om bredbåndsmødet, hvori han fremhæver de ting, som Bjarke Nielsen kom frem med. Desværre var en enkelt sekvens faldet ud af teksten, men her på Nørre Djurs NetNyt har vi fået lov til at bringe artiklen i sin fulde ordlyd:

”Møde i Fausing:

Lynhurtigt internet på vej til alle borgere på Djursland

FAUSING - På et møde i Fausing Forsamlingshus mandag den 15. april oplevede deltagerne, at Djursland er i færd med at tage et kæmpeskridt ind i fremtiden. Internetforbindelser har været diskuteret længe – nu sker der noget!
I en besynderlig sammensmeltning af det hotteste IT-grej og en hundredårig gammel forsamlingshustradition blev der i Fausing forsamlingshus holdt et møde arrangeret af Djurslands Erhvervsråd og Rougsø og Sønderhald kommuner.
Fremtidens internetmuligheder var sat på dagsordenen, og deltagerne blev af de indbudte oplægsholdere ført ind i en teknologisk verden, der mindede mere om en science fiction-film end om morgendagen for de to Djurslandskommuner.
Til at holde deltagerne nede ved jordoverfladen var som sagt den gode, gamle forsamlingshusstemning med kaffe og ostemadder, og som modvægt til oplægsholdernes powerpoint-lasershows havde man på væggen klæbet lidt hvidt papir, som skulle gøre det ud for et fremvisningslærred.

100 megabit
Efter en velkomst af Rougsøs borgmester Torben Jensen blev der holdt to indlæg af repræsentanter for henholdsvis TDC (TeleDanmark) og It-virksomheden Axcess. Begge gav de et godt indblik i de fantastiske muligheder, der findes og venter lige forude i IT- verdenen. Muligheder, som om få år sikkert vil synes som almindeligheder, men umiddelbart kan være svære at forholde sig til for små virksomheder og privatpersoner på Djursland.
Mere håndgribeligt blev det, da Søren Møller fra Bredbåndsforeningen Århus kom med sine synspunkter om fremtidens krav til internettets kapacitet. Med imponerende eksempler fra sin egen arbejdsplads gav han sit bud på, hvor stor kapaciteten på internetforbindelsen helt ud til den enkelte bruger burde være.
Søren Møller viste eksempler på computer-animerede tegninger af blandt andet forslag til nye motorvejsstrækninger. Forud for vedtagelsen af et nyt
motorvejsprojekt kunne man via computeren tage en tur langs en endnu ikke bygget motorvej - enten i bil, med fly eller endda en rundtur i helikopter over den naturtro gengivelse af landskaberne med en ny vej indtegnet.
Søren Møller mente, at for at internettet skal blive rigtig interessant, så skal alle brugere have mulighed for at modtage og sende data i den størrelsesorden. Det betyder, at de størrelser, som TDC arbejder med på internetadgang, er alt, alt for små. Mens TDC snakker om hastigheder på op til 1 megabit, ja, så vil Søren Møller have hastigheder på 100 megabit (1 megabit = 1.000 kilobit) - (et almindeligt modem arbejder med en hastighed på 56 kilobit).

Fremtiden er kommet
En vigtig pointe i Søren Møllers indlæg var, at det rent faktisk er muligt at opnå de hastigheder på internettet for den almindelige bruger. Et samarbejde i Århus mellem Århus amt og en lang række uddannelsesinstitutioner og store virksomheder gør det muligt at oprette et internt netværk, som alle kan tilkobles. Et netværk, som bliver baseret på det ledningsnet, der nu forbinder alle amtets institutioner og rådhusene i amtets kommuner.
Det mest interessante for Djurslandsborgerne kom frem under sidste indlæg. Her kunne Bjarke Nielsen fra Bredbåndsforeningen DjurslandS.net fortælle, at planen er, at hele Djursland nu bliver koblet på det net. Efter grundige undersøgelser og et utal forhandlinger med forskellige internetudbydere har foreningen nu lagt sig fast på den vej, man vil gå.
Djurslands borgere skal forbindes trådløst på samme måde, som Rougsø gennem snart to år har samlet alle sine institutioner. Her har man efter en stor éngangsinvestering en meget billig løsning, der blandt andet betyder, at skoleelever og biblioteksbrugere frit kan surfe på nettet uden at det reelt koster noget.
Planen er nu, at Djursland skal dækkes af et trådløst net, som skal nå ud i de yderste afkroge via antenner. Det betyder, at der skal rejses en del nye antenner, men bredbåndsforeningen har beregnet, at knap halvdelen af de placeringer af antenner, der bliver nødvendige, kan ske på høje bygninger eller eksisterende antenner.

Faelles-landsbyantenne.jpg (17111 bytes)

En typisk antennemast for ét landsbynet
   

Allingaabro-siloen.jpg (18445 bytes)
Siloen i Allingåbro har i forvejen en masse antennegrej på toppen. Som et forsøgsprojekt vil Rougså Kommune samarbejde med DjurslandS.net´s lokalafdeling RougsøS.net om at tilslutte interesserede borgere i Allingåbro til overskudskapaciteten på kommunens Internetforbindelse, via en fællesantenne på siloens top.

DjurslandS.net i aktion
DjurslandS.net går nu ud til virksomheder og privatpersoner med et tilbud, der koster 200 kr/måned for fri internetadgang med op til 11 megabits hastighed. Hastigheden varierer efter hvor mange, der er på nettet samtidig, men foreningen har sat et max. på 50 brugere på hvert ”hul” på 11 megabit, og man har dermed sat en nedre grænse for, hvor lidt kapacitet der bliver, selv hvis alle er på samtidig.
Med i denne pris er leje af alt det udstyr, der bliver nødvendigt: antenner, master m.m. Dermed mener Bjarke Nielsen, at målet med foreningens arbejde vil blive indfriet, så privatpersoner kan være med. Store virksomheder, der har behov for større kapacitet, kan samtidig blot købe flere andele af de 50, som kommer til at danne en enhed, der skal dele de omtalte 11 megabit.


Forsøgsprojekter
Nu snakkes der ikke mere en fjern fremtid. Det er nu, det sker. Et lille forsøgsprojekt er startet i Glesborg med det mål at luge eventuelle startvanskeligheder bort, inden man går videre. Dernæst startes forskellige forsøgsprojekter op, og det første vil finde sted i Allingåbro, hvor de første 50 bruger til sommer som de første vil kunne komme med på det luftbårne Djurslandsnet.
Derefter vil udbygningen ske overalt på Djursland i takt med, at efterspørgslen viser, hvor der er et behov. Dermed kan Djursland være klar til at åbne muligheden for en lang række hjemmearbejdspladser, som af flere spåes vil blive mere og mere almindelige. Det kan betyde, at ikke kun Århus¹ omegnskommuner, men i lige så høj grad Djursland, bliver attraktive bosætningsområder, hvis medarbejderne kun skal køre til arbejdspladsen to-tre gange om ugen.
Måske blev der på mødet i Fausing Forsamlingshus taget et meget stort skridt ind i fremtiden. Hvis de fremmødte er klar til at bakke op om det
pionerarbejde, DjurslandS.net har gjort, kan det bogstaveligt talt komme til at gå meget stærkt i de kommende måneder. Og måske kan det vise sig, at
kombinationen mellem en håndfuld hurtigtflyvende IT-eksperter og et mere roligt forsamlingshusmiljø vil blive meget værdifuldt for Djursland.”

Artiklen er skrevet af journalist Hans Jørgen Rasmussen og stod at læse i Lokalavisen Midtdjurs d. 7. maj


DjurslandS.net.gif (50065 bytes)
Forenklet kortudsnit - set ovenfra. De mange landsbynet, er i dette udsnit af DjurslandS.net samlet i to af de 8 bokommuners egnsnet.
En landsby har en fællesantenne. Områdets husstande og virksomheder kan modtage og sende data trådløs via fællesantennen.
Fællesantennen forbinder dem trådløst til nærmeste rådhusby hvor adgang til resten af DjurslandS.net og Internettet går videre via fiber.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002