Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 03-05-02
Læserbrev: Om handlingsplan for landdistrikterne

Det er lykkedes i amtsrådet i Århus at samle politisk vilje til at gøre noget ekstraordinært for landsbysamfundene i landdistrikterne. I dagens avis har vi fundet følgende indlæg fra Venstres folketings- og amtsrådsmedlem Kim Andersen, der fortæller om Venstres aktive rolle i disse bestræbelser:

"Alt for længe har vi oplevet, at vores landsbyer og landdistrikter er blevet affolket. Den udvikling skal vi have vendt. Århus Amt har med en ny politik og handlingsplan for landdistrikterne i amtet vist vilje til vækst. Da det er et enigt amtsråd, som står bag planen, er der politisk vilje bag ordene.
Efter masser af gode inputs fra lokale folk og et par konferencer har vi fundet frem til, at indsatsen særligt skal foregå inden for tre hovedområder. Det gælder bosætningen, erhvervsudviklingen og den private samt offentlige service i landdistrikterne. Nye initiativer koster penge, og derfor er der oprettet en særlig "Levende Landdistriktspulje", som kan støtte initiativer inden for indsatsområderne.
Venstre har arbejdet målrettet og aktivt for at få denne plan vedtaget. Vores landsbyer har utroligt meget at byde det moderne samfund. Børnefamilier, ældre, mindre erhverv, nye landbrugsprodukter, IT-virksomheder, ja, selv turismen har brug for vores dejlige landsbyer og landdistrikterne for ny vækst.
Amtsrådets nye plan har en række konkrete initiativer, men det er altsammen kun rammerne for en udvikling, landsbyerne selv skal være aktive medspillere i. Det er ude hos jer, I kender til konkrete behov. Et sted vil bedre trafikforhold skabe tryghed for børnefamilier. Et andet sted skal en zonetilladelse åbne nye arbejdspladser. Et tredje sted skal byfornyelsesmidler hjælpe ældreboliger på vej. I kender behovene; nu må alle på banen. Projektet løber fra 2002-2005, men jo før I kommer i gang, jo hurtigere kan frugten høstes.
Trafiksikkerheden skal øges i landsbyerne, så børnefamilier bosætter sig i områderne. Amtet vil arbejde for at afskaffe lukkeloven i landsbyområderne, så butikkerne kan nyde godt af frie åbningstider. Der kommer flere pendlerpladser og sikre parkeringsmuligheder ved trafikknudepunkter.
Der kommer en samlet vejviser til alle gårdbutikker i amtet, så "bykunder" nemt kan finde ud til landsbyernes butikker. Amtet vil støtte udviklingen af nichelandbrug. Der vil blive øget fokus på iværksættere og selvstændige i landdistrikterne. Ofte kan de få lokaler meget billigere end i de bynære områder. Sammen med kommunernes erhvervschefer vil der blive et projekt med rådgivning af iværksættere inden for alternative virksomhedsformer. Det kan f.eks. være rullende butikker, der besøger landsbyer, m.v. Og endelig skal der særlig fokus på at få IT-virksomheder ud i landsbyerne.
Der kommer en pjece om mulighederne for etablering af alternative boligformer i landsbyerne. Der skal øget kendskab til byfornyelse i landsbyerne, bl.a. med mulighed for at ombygge huse til ungdoms- eller ældreboliger.
Turismen skal også ud i landsbyerne. Nye guider og vejledninger vil blive udarbejdet for at få turisterne ud til den guldgrube af oplevelser, vores landsbyer har at byde på.
Jeg håber meget, at denne handlingsplan kan skabe ny vækst i mange af de pragtfulde landsbyområder, vi har i Århus Amt. Jeg glæder mig til at følge udviklingen mod nye tider og nye optimisme i landdistrikterne."
Skrevet af folketingsmand og amtsrådsmedlem for partiet Venstre, Kim Andersen, i Randers Amtsavis fredag d. 4. maj

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002