Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 18-04-02
Den Grønne Guide inviterer

Mette Wermuth Iermiin har sendt os en invitation til interesserede om at være med til "Workshop i Timberframing" i en børnehave i Auning. Vi tog telefonen og spurgte, hvordan vi mon bedst kunne oversætte det til nørredjursk, og det fortæller vi om i dag.

hhtætkryds400.jpg (23737 bytes)

Den Grønne Guide virker også i Sønderhald Kommune, og herfra blev hun på et tidspunkt kontaktet af Børnehaven Skovvang, hvor man længe har haft lyst til at bygge et halmhus - både fordi man længe har manglet plads, og dels for at give børnene en oplevelse af at kunne bruge naturens materialer. En ansøgning med en projektbeskrivelse blev strikket sammen, og nu er man så klar til at bygge skelettet af tømmer fra den nærliggende skov.
På mandag eftermiddag kan du altså være med til at lære ("workshop") at lave skelet ("frame") i tømmer ("timber"). Nu blev du altså så klog, efter Nørre Djurs NetNyt`s dybdeborende journalistiske indsats.
Det foregår ved Børnehaven Skovvang i Auning mandag d. 22. april 2002 mellem kl. 17.00 & 20.00, og alle interesserede er velkomne!
Yderligere information:

Norddjurslands Grønne Guide Børnehaven Skovvang

Mette Wermuth Iermiin
Tlf. nr. 86382900

Susanne Maul
Tlf. nr. 86483237

Vil du vide mere om halmhuset, kan du læse selve projektbeskrivelsen hér (den omtalte masseovn er dog taget ud af projektet)!

Projektbeskrivelse: Halmhus v/ den selvejende institution:

Børnehaven Skovvang, Auning, Sønderhald kommune, Århus Amt

 

Målsætning: At få opført et 40 m2 stort Halmhus m/ Masseovn ved Børnehaven Skovvang i Auning.

Formål: Institutionen har et ønske om etablering af en bygning til brug som værksted, træ eller andet grovere arbejde.

Man ønsker at imødekomme en bæredygtig udvikling, ved at vælge byggematerialer der er skånsomme overfor natur og miljø.

Have et pædagogisk redskab til implementering af helhedssyn, overfor børnene.

Baggrund: Børnehaven Skovvang har med sine nuværende fysiske rammer ikke de udfoldelses muligheder, som de kunne ønske sig.

En nylig funktionsopdeling af institutionen har kun yderligere sat fokus på dette. Derfor er et årelangt ønske om etablering af et Halm hus på legepladsen, nu igen blevet aktuelt.

I forbindelse med forarbejdet til nærværende projekt er ønsket blevet udvidet til også at indeholde etablering af en Masse ovn i huset.

Dette da man kan se gode muligheder for pædagogisk arbejde deromkring.

Pædagogisk tiltag: Institutionens ledelse, personale og bestyrelse har et udtrykt ønske om at kunne tilgodese en mere helheds orienteret pædagogik i institutionen.

Et redskab til dette kunne f.eks. være etableringen af et Halmhus i børnenes nærhed. Herigennem ville være mulighed for at belyse for såvel børn som voksne, hvor vigtigt det er at passe på såvel det lokale som det globale miljø og natur.

Derudover vil der via etablering af en Masseovn i huset blive skabt et optimalt redskab for at inddrage børnene i f.eks. brødbagning.

I forbindelse med det konkrete byggeri:

Børnene vil under hele byggeforløbet kunne følge med i denne anderledes

byggeproces.

Som opstart vil den mellemste aldersgruppe "årgang 96" tage med i skoven for at se træet blive fældet,- de får mulighed for - sammen med forældrene - at afbarke træet,- de kan være med til at køre skaller til isolering i soklen.

Vi vil sideløbende lege med de materialer, som bruges til halmhuset, på

forskellig vis: Vi vil lege med halm, ler og muslingeskaller,-

vi vil lave kunstværker, hvor materialerne indgår, og måske endda fremstille miniature-halmhuse.

Vi vil tale med børnene om, hvorfor det netop er disse byggematerialer, der anvendes for at give dem indblik i et "grønt" byggeri.

Samarbejde: Projektet koordineres af Norddjurslands Grønne Guide

Byggeriet ønskes etableret med bistand fra en kompetent halmhus bygger, ditto masseovns sætter

Forskellige lokale: Efter en revurdering af projektet er flere lokale interessenter kommet på banen, her kan bl.a. nævnes det lokale varmeværk, der har tilbudt at sponsorere Halmen!

Derudover er vi i kontakt med diverse lokale entreprenører, tømrer og murer firmaer, der p.t. overvejer materiale sponsorat.

Ligesom selve byggefasen vil blive udbudt til lokale, der måtte være interesseret i at lære at bygge Halmhus!

Formidling: Norddjurslands Grønne Guide står for formidlingen i nærværende projekt, og regionens medier vil løbende blive informeret og indbudt til at følgeudviklingen. I et forsøg på at implementere alternative byggemetoder hos de lokale håndværkere, vil disse blive holdt orienteret og indbudt løbende til at følge byggeriet.



Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002