Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 09-04-02
Oplev en rigtig hestehvisker

Fra Nørre Djurs Rideklub har de sendt en e-mail til redaktionen om et spændende arrangement, klubben afholder på lørdag i Veggerslev. Her kan møde noget så ekstraordinært som en såkaldt hestehvisker, der demonstrerer sine evner til at kommunikere med heste.

hestevisker41.jpg (17485 bytes)
Foto fra www.horsemanship.dk

"HESTEHVISKER PÅ BESØG I NØRRE DJURS RIDEKLUB I VEGGERSLEV, 13. april kl. 14.00

Hestesprog kan alle lære!!

"Hestehviskere". De fleste hesteinteresserede har hørt om dem. Hestekyndige, der med små bevægelser og vink får selv de mest genstridige heste til at lystre.
Ofte omgives hestehviskere med stor mystik. Som mennesker med en sjette sans. Men der er ikke noget hokus-pokus i at forstå og tale med sin hest, fortæller hestehviskeren Gitte Naldal, der holder kurser i hestekommunikation landet rundt. Lørdag den 13. april kl. 14.00 holder hun foredrag og demonstrerer sin kunnen i Nørre Djurs Rideklub, Grenaavej 60, Veggerslev. Alle kan komme og se med, man skal ikke melde sig til på forhånd.
Gitte Naldal lærte selv kunsten, da hun som ung passede en flok travheste på Bornholm. Her fik hun besked på at gå tur med hestene, så de kunne se og lugte nye ting. Gittes heste vandt på travbanen, og hun opdagede, at hun på jorden ved siden af hestene havde bedre kontakt, end når hun sad oven på dyret.
Heste har en hierarkisk flokstruktur. Gennem en række indbyrdes magtkampe finder flokken sin leder. Når først lederen er fundet, ophører kampene, og de øvrige heste har tillid til, at lederen fører dem sikkert gennem deres færden.
- Som rytter skal man være sin hests leder. Når man først er det, vil den følge efter én og gøre, hvad man beder den om. Det ligger simpelthen i hestens natur, mener Gitte Naldal.
Som to heste på marken skal hesten og rytteren tage en magtkamp, og den foregår på jorden. Pisk, spore og bid er unødvendige, hesten har kun grime på. Fysisk er hesten naturligvis overlegen, men hvis man ved nok om, hvordan heste kommunikerer, vinder mennesket efter et stykke tid kampen. Det er for eksempel vigtigt at vide, at en førerhest aldrig viger, at den ikke lader andre passere sin skulder uden tilladelse, og at den har etableret et personligt rum, som den kun ind imellem tillader andre at komme ind i.
Til sit foredrag vil Gitte Naldal demonstrere på ukendte heste, hvorfor mennesket gennem vores kropssprog kan opnå en utrolig fin kommunikation.
Nørre Djurs Rideklub har skaffet fire heste, heraf nogle med problemer, som hestehviskeren skal arbejde med. Der arbejdes med én hest ad gangen, og der er ingen brug af nogen former for tvangsmidler. En hest, der fungerer godt i sin hverdag, er også god at demonstrere på, da publikum derved får mulighed for at se andet end basistræningen med hesten. Foredraget indeholder grundige forklaringer på, hvad hun laver, og hestene vil overbevise publikum om, at de synes, at det er både spændende og sjovt.
Yderligere oplysninger: Klubsekretær Lisa Kiel, Nørre Djurs Rideklub, tlf. 86 38 62 61 (bedst aften)."
Indsendt til Nørre Djurs NetNyt af Lise Bomholt på vegne af Nørre Djurs Rideklub (NDRK)

Besøg Gitte V. Naldal: http://www.horsemanship.dk

hestevisker42.jpg (23000 bytes)
Foto fra www.horsemanship.dk

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002