Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-04-02
Fra drøm til virkelighed (3)

I dag vil vi gerne afslutte vores artikelserie fra bredbåndshøringen i Hornslet i onsdags. Det gør vi ved at lade bestyrelsen for bredbåndsforeningen selv fortælle om mødets forløb. Her kan du læse om, hvad de forskellige paneldeltagere fik fortalt forsamlingen og i øvrigt få et samlet overblik, som også omfatter de ting, vi har berettet om i de to tidligere artikler her på NetNyt.
Udover spørgsmål om tekniske detaljer blev der også fra salen rejst debat om andre ting. Carlo Christensen fra Nørre Djurs var synligt irriteret over, at der efter hans opfattelse var for lidt enhed over bredbåndsbestræbelserne. Det skete, efter at først borgmester Leif Sørensen havde fortalt om DUR-samarbejdets foreløbige ulyst til at lave et fælleskommunalt forsyningsselskab, og at derefter erhvervsrådsformand Finn Pedersen holdt fast i sin grundidé om, at rådet kun vil sørge for bredbånd til virksomhederne. Carlo Christensen mente klart, at ét stort fælles arbejde for hele Djursland var langt at foretrække, og derfor var han frustreret over, at høringen ikke havde ført til en samling af kræfterne.
Det mundede så ud i, at Bjarke Nielsen foreslog, at man så hurtigt som overhovedet muligt organiserer sig med et fælles udvalg i hver af kommunerne, med 2 repræsentanter for henholdsvis politikere, erhvervsliv og bredbåndsforening.
Læs referat fra bredbåndshøringen hér!

80 til høring om bredbåndssituationen
Omkring 80 mennesker deltog i Bredbåndsforeningen DjurslandS.net´s høring om bredbåndssituationen på Djursland d. 4/3 på Rosengården i Hornslet. De fremmødte blev orienteret om situationen gennem indlæg fra et 8 mand stort ekspertpanel. Anledningen til høringen var, at det fælleskommunale bredbåndsinitiativ nu stort set er løbet ud i sandet. Bredbåndsforeningen er samtidig klar med en række lokale initiativer, som en start til at tilvejebringe lynhurtigt Internet overalt på Djursland til en fast lav pris.

Bredbåndsforeningens løsning for Djursland
Bredbåndsforeningens undersøgelser har vist, at den trådløse teknik vil være langt den billigste for landkommunernes befolkning. Samtidig åbner den mulighed for mobil opkobling. For 200 kr./md. - alt inklusiv - vil foreningen kunne udlåne det nødvendige udstyr, anskaffe det nødvendige grej og skaffe brugeren en fast højhastighedsadgang til Internettet. Foreningen vil derfor i den kommende tid opsætte antenner, der rækker mindst 1 ½ km. i alle retninger, for på den måde at skabe trådløs Internetadgang områdevis. Man går i gang med at skabe dækning i Djurslands byer først, men de tyndtbefolkede områder vil ikke blive ladt i stikken. Foreningen starter pilotprojekter i Allingåbro, Bønnerup, Glesborg, Hornslet, Mørke og Ørum Djurs, men når der i andre byområder er 50 husstande, virksomheder eller institutioner, der har tegnet abonnement, vil en antenne blive opsat, så snart det er praktisk muligt.
Amtets fiberring kommer rundt til alle Djurslands rådhusbyer. Foreningen vil leje sig ind på fiber-forbindelsen, og den vil gennem tilslutninger i rådhusbyerne skaffe Djurslands befolkning en fælles og lynhurtig adgang hos en Internetudbyder i Århus. Hvert bynet tilsluttes så nærmeste rådhusby, enten gennem en trådløs punkt til punkt forbindelse eller gennem kommunalt fiber, hvor dét er muligt.

Kommuner og erhvervsliv opfordres til medansvar gennem et fælles ukommercielt forsyningsselskab
Bredbåndsforeningen DjurslandS.net appellerede på høringen til kommunerne og erhvervslivet om at tage et medansvar for den store opgave, ved at deltage i et fælles ukommercielt bredbåndsforsyningsselskab for hele Djursland.
Der blev stillet forslag om, at foreningen, kommunerne og erhvervslivet hver vælger to personer fra hver bokommune til et fælles repræsentantskab for forsyningsselskabet. Foreningen opfordrer ildsjæle fra kommuner og erhvervsliv til at tage kontakt til foreningen og tilmelde sig et bredbåndsforum, der så skal etablere repræsentantskab og forsyningsselskab.

Paneldeltagerne gav deres opbakning
Foreningens initiativer blev på høringen fremlagt af formanden Bjarke Nielsen fra Glesborg. Fra firmaet Axcess deltog Jørgen Kløppel fra Århus. Han har ledet installeringen af trådløse netværk i bl.a. Rougsø kommune og fortalte om teknikkens muligheder og begrænsninger. Han så ingen særlige problemer i etableringen af det trådløse Djursland.
Henrik Jørgensen fra Intercitynet fortalte om gode erfaringer med trådløse bynet på Sjælland og fremviste det grej, som man skal have hjemme. - Rosenholms IT-chef Henrik Friis berettede om de muligheder, der skabes ved, at Rosenholm kommune forbinder kommunens institutioner med fiber. Fremover lægges fiber ned sammen med el, vand og kloakering ved byggemodning i Rosenholm. Til de eksisterende boligområder i Rosenholm er det for dyrt at nedgrave fiber, så kommunen bakker op om de trådløse bynet og vil låne bredbåndsforeningen sin overskudskapacitet på den fiber, der skal forbinde institutionerne, så de enkelte bynet kan forbindes til rådhusbyen Hornslet ad den vej. - Borgmester Leif Sørensen Nørre Djurs kunne berette, at borgmestersamarbejdet i DUR ikke umiddelbart havde været positivt stemt for hans forslag om et fælles bredbånds-forsyningsselskab, men han mente, at det var et spørgsmål om folkelig opbakning bag idéen. - IT-chef i Århus Amt Mogens Engsig Karup, fortalte om baggrunden for amtets fiberring. Noget af overskudskapaciteten kan bredbåndsforeningen få adgang til gennem en 15-årig lejekontrakt med amtet. - Djurslands erhvervschef Finn Pedersen fortalte om Djurslands Erhvervsråds bestræbelser på at skabe en konkurrencesituation mht. bredbåndsforsyning. Erhvervsrådet vil fokusere på virksomhederne. - Fond-raiser Jens Rulle fra Nørre Djurs fortalte om de muligheder, der findes for at få støtte til etableringen af en IT-infrastruktur for hele Djursland. Han er blevet bedt om at søge EU´s Mål-2 midler til pilotprojektet i Nørre Djurs, og vi venter svar i starten af juli i år. Opsætning af antenner i Nørre Djurs sker i løbet af sommeren, - uanset om der gives EU-støtte eller ej.

Tilslutning til de lokale projekt-grupper
I pausen kunne interesserede tilslutte sig de forskellige bokommuners projektgrupper. Grupperne er åbne og interesserede kan på www.DjurslandS.net finde oplysninger om kontaktpersoner i de forskellige bokommuner. Man kan også tilslutte sig på de startmøder som foreningen i den kommende tid vil holde i rådhusbyerne for at skabe interesse omkring etablering af rådhusbyernes bynet og deres tilslutning til amtets fiber.
Foreningen påtager sig også ansvar for at hjælpe med det bøvl som uværgeligt følger med IT-samfundet. Førstkommende fredag d. 12/4 kl. 19.30 afholdes den første Computer-Bøvl-aften i Ebeltoft-området. Det sker på Brændpunktet ved brandstationen i Ebeltoft. Martin B. Hedegaard og Lars Gredal står som arrangører. De har til en start inviteret Bjarke Nielsen, som siden 1993 har ledet Computer-Bøvl-miljøet i Nørre Djurs.


Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002