Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 14-03-02
Læserbrev: Om afbalancerede besparelser

I denne uges Grenå Bladet svarer den lokale Venstre-folketingskvinde, Else Winther Anderseen, på det læserbrev af socialdemokraten Jan Petersen fra Sangstrup, vi bragte forleden:

"Folketingsmedlem Jan Petersen (S) afslører i sin artikel i Grenå Bladet (19. februar), at han har meget svært ved at forstå sammenhængen i finansloven. Venstre går ind for et skattestop. Derfor måtte VK-regeringen fjerne alle den tidligere regerings afgifts- og skatteforhøjelser i finanslov 2002. Endvidere havde Venstre under valgkampen lovet 1,5 mia. kr. til at nedsætte ventelisterne på hospitalerne, 500 mio. kr. til ældreomsorg, penge til forbedret barselsorlov, osv. Alle disse løfter vil vi holde. Derfor kom der til at mangle 7 mia. kr. i den nye finanslov, som vedtages d. 20. marts. Og derfor må der gennemføres besparelser.
Jeg synes, at balancen er meget godt bevaret i finansloven trods disse besparelser. Men det kan vi naturligvis være uenige om. I øvrigt nævnte vi allerede under valgkampen, at det ville være nødvendigt at foretage besparelser af denne størrelsesorden, og det sker så nu.
Det er rigtigt, at vi lovede 50 mio. kr. mere til erhvervsskolerne.
Derfor afsætter regeringen ca. 50 mio. kr. til forhøjelse af taxameter-tilskuddet til HHX. Derfra må så trækkes den besparelse på 1%, som allerede den tidligere regering havde lagt ind i finanslovforslaget. Der var på et vist tidspunkt planer om yderligere besparelser på erhvervsskolerne, men de er nu opgivet.
Tværtimod er der ca. 70 mio. kr. til at hjælpe nødlidende skoler, ligesom f.eks. aktivitetsfremgange også vil føre til højere taxametertilskud til de tekniske uddannelser, beregnet til ca. 67 mio. kr.
Det betyder dog ikke, at fællesudgifterne, f.eks. administrationen af de korte uddannelser, herunder AMU, ikke kan nedbringes gennem en mere effektiv administration. Det vil vi se på i den kommende tid, herunder en reform af praktikordningerne.
Det er også rigtigt, at besparelserne ikke alene vil få virkning i 2002 og 2003, men også i de kommende år, som Jan Petersen skriver i sin artikel. De vil på nogle områder endda blive større. Det er simpelt hen nødvendigt på grund af forbedringerne af velfærdsstaten og skattestoppet og ikke mindst det faktum, at regeringen fra 2004 - forudsat at økonomien holder - vil begynde på egentlige skattenedsættelser. Men de vil stadigvæk være socialt afbalancerede, som vi lovede under valgkampen. Også dette løfte vil vi holde."

Skrevet af folketingsmedlem for partiet Venstre i Grenå Kredsen, Else Winther Andersen, i Grenå Bladet d. 12. marts

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002