Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-03-02
Flot debatmøde i Glesborg (2)

I går bragte vi første del af vores reportage fra det interessante debatmøde onsdag aften med omtale af nogle af de væsentligste emner, der blev berørt under diskussionerne om regeringens nye flygtninge/indvandrer-udspil. I dag prøver vi så at give et overblik over, hvad der blev snakket om i forbindelse med nedskæringerne i ulandsbistanden. Det er nødvendigt lige at læse gårsdagens artikel først.

glf2402.jpg (19152 bytes)

Nedskæringer i ulandsbistanden:
Da snakken efter pausen blev drejet over på ulandsbistanden, kom Sten Schaumburg-Müller naturligt mere ind i debatten. Han brød sig ikke om det dårlige omdømme, han synes regeringens nedskæringer giver Danmark i udlandet. Han kunne sagtens medgive regeringen, at der kan være behov for at tale om en omfordeling af de midler, vi allerede giver, men når man direkte skærer ned og oven i købet gør det i huj og hast, måtte han protestere. At nedskæringerne eksempelvis rammer miljøbistanden både til Den 3. Verden og Østeuropa, mente han er en direkte dårlig forretning for Danmark.
Her suppleredes han af Jan Petersen, der frygtede, at nedskæringerne direkte kommer til at koste danske arbejdspladser. Ligesom på indvandrerområdet ønskede Jesper Ib færre restriktioner, så erhvervslivet kunne boltre sig mere frit i ulandene. Her kritiserede han EU for at bremse det frie initiativ med deres handelsrestriktioner, men heri var partifællen, Svend Brandstrup Hansen, aldeles ikke enig. Knud Andersen stillede sig yderst kritisk over for det meste af den ulandsbistand, der hidtil er givet, og kaldte den for "skjult erhvervstøtte". Han så meget hellere, at vores bistand gives til mindre projekter som f.eks. solfangeranlæg og lignende. Jan Petersen kunne godt tilslutte sig, at der var behov for en kritisk vurdering efter mange fejlslagne projekter i tidens løb, men man måtte ikke glemme, påpegede han, at der faktisk findes adskillige vellykkede projekter, der direkte kom de fattigste til gode (små hospitaler, vandpumper, o.s.v.).
Debatten blev holdt på et stille og roligt niveau, men der var dog ét punkt, som for alvor satte sindene i bevægelse, da der blev åbnet op for indlæg fra salen, nemlig spørgsmålet om at lukke for bistand til ulande med diktatoriske og uduelige regeringer. Her har regeringen droppet samarbejdet med eksempelvis Zimbabwe og Malawi i Afrika, og det gav anledning til hårde ord fra bl.a. den lokale MS-formand, Knud Erik Asak. Han lagde sig på linie med Sten Schaumburg-Müller i dennes overbevisning om, at man svigter de kræfter i landene, der gerne vil vælte de uduelige regeringer, ved at trække bistanden tilbage. Ikke overraskende var især Knud Andersen, men også de 2 Venstre-folk overbeviste om, at man bedst gør livet surt for uduelige regimer ved at trække ulandsbistanden tilbage.

Idéen med at holde sådan et debatmøde er rigtig god; man får vendt problemstillingerne på en måde, så tingene ikke bliver så "sorte/hvide", som fremstillingerne tit bliver i både TV og aviser. Både venstre og højre side af panelet viste sig at have langt mere nuancerede meninger, end man måske kunne have ventet. Til venstre ville man godt snakke om visse begrænsninger i indvandringen og lukning af de dårligste bistandsprojekter, mens højre side viste sig hverken at være indvandrerfjendske (heller ikke Knud Andersen) eller imod enhver ulandsbistand.
Det var meget opløftende, men det havde nok (set i bakspejlet) været mere givende, hvis aftenens 2 hovedemner havde fået hver sin aften - der var lidt for meget på dagsordenen til, at man for alvor kom "ind under huden" på de forskellige problemer. Værst var det imidlertid, at tilslutningen var så dårlig - folk er virkelig gået glip af en spændende og alsidig snak, og sådan et initiativ kunne godt have fortjent, at flere havde valgt at slukke for fjernsynet og gå i forsamlingshuset.
Det officielle publikumstal blev opgjort til 27, og det var man naturligvis lidt skuffede over hos arrangørerne, men til gengæld var mødet så vellykket, at det nok ikke bliver sidste gang, den lokale afdeling af Mellemfolkeligt Samvirke kalder til debat om aktuelle emner.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002