Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 04-03-02
ARBEJDSPAPIR OM BREDBÅND PÅ DJURSLAND


. . . . der er ingen bånd der binder mig . . . . (Citat fra Pinocchio)

ARBEJDSPAPIR OM BREDBÅND PÅ DJURSLAND

Udarbejdet d. 3/3-02 af formanden for Bredbåndsforeningen DjurslandS.net Bjarke Nielsen, Bjarke@DjurslandS.net
på opfordring fra borgmester Leif Sørensen i Nørre Djurs
og med inspiration fra Rougsø Kommunes trådløse net.


ANDLEDNING

Det fælles kommunale udbud vedrørende en fælles tilvejebringelse af bredbånd og IP-telefoni på Djursland bliver ikke til noget.


ET FREMTIDSSIKRET ALTERNATIV: "ET PINOCCHIO-NET" FOR DJURSLAND

Kommuner og amt bør medvirke til at etablere og drive et fælles forsyningsselskab kaldet DjurslandS.net, hvis opgave skal være at tilvejebringe trådløs bredbåndsadgang til fast lav pris overalt på Djursland.

Dette forsyningsselskab skal være almennyttigt og skal som sådan etablere en IT-infrastruktur for hele Djursland baseret på tilslutning til Amtets fiberring og udnyttelse af dennes overskudskapacitet som vej til Internettet.

Til hver kommunes tilslutningspunkt på Amtets regionale fiberring kan enten knyttes en lokal fiberring eller en radiokæde, som (i begge fald) skal forbinde alle en kommunes byer i et egnsnet for hver kommune: EbeltoftS.net, GrenaaS.net, MidtdjurslandS.net, Nørre-DjurS.net, RosenholmS.net, RougsøS.net, RøndeS.net og SønderhaldS.net. (Disse navne er allerede reserverede til denne brug). Det er disse lokale egnsnet der via den regionale fibering skal forbindes og danne et regionalnet for Djursland: DjurslandS.net.

I hver by forbindes brugerne i og omkring byen trådløst til det lokale egnsnet via en central antenne og trådløse højhastigheds forbindelser på en licensfri frekvens, og på en sådan måde at der sikres umiddelbar bredbåndsadgang på det lokale egnsnet, regionalnettet og Internettet.

Bredbåndsforsyningsselskabet DjurslandS.net skal således påtage sig forsyningspligt overalt på Djursland gennem et regionalnet hvor "netværkstræets" alleryderste grene fortrinsvis gøres trådløse, som et afgørende bedre bredbånds-alternativ for alle regionens husstande, virksomheder, institutioner og myndigheder, end løsninger der baserer sig på TDC´s kobber-net.

I fremtidens IT-samfund ønsker man ikke at være stavnsbundet til en bredbåndsadgang til informationsudveksling med verden gennem ét bestemt stik i én bestemt væg. I løbet af kort tid vil vi nemlig alle få adgang til håndholdt og andet kropsnært IT-udstyr, som vil være varianter over en sammensmeltning af mobiltelefonen og computeren. Dette udstyr vil rumme mulighed for at udveksle information med omverden på alle tænkelige måder, med høj hastighed og fra ethvert sted, - forudsat at vi befinder os i et område hvor det nødvendige trådløse højhastighedsnet er etableret.

Andre steder i verden vil det blive naturligt ikke alene at anvende telefoni, sms, e-mail og dokument-forsendelse fra alle steder, men også at etablere en online forbindelse med levende billeder og lyd, uanset hvor man befinder sig. Det vil blive skæbnesvangert for Djursland, hvis vi fejlinvesterer vore sparsomme midler i fastnet-løsninger nu og man for at kunne deltage i denne trådløse udvikling bliver nød til at forlade regionen eller holde sig væk.

Dels skal DjurslandS.net skabe og drive et sådant trådløst net, med adgang fra alle punkter i Djurslands landskab, hvor adgangen til al mulig informationsudveksling mellem de tilsluttede er betalt gennem et fast månedligt forsyningsabonnement og derfor er gratis at benytte indenfor DjurslandS.net, og dels skal DjurslandS.net til en fast lav merpris sikre en umiddelbar Internetadgang og telefoni med verden udenfor Djursland og med djurslændinge der ikke er på DjurslandS.net.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002