Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 04-03-02
Læserbrev: Om biblioteksafgiften

For tiden går det så stærkt med den nye regering med at fare frem med nedskæringer og efter pres tage dem af bordet igen, at vi ikke kan følge med. I dag bringer vi et læserbrev fra gårsdagens avis om det planlagte indgreb i biblioteksafgiften, selvom vi godt ved, at den nye kulturminister Brian Mikkelsen faktisk er kommet på andre tanker. Vi vil så overlade til læserne at afgøre, om det viser, regeringen er til at tale med, eller det viser en svag regering, der farer frem på tværs af enhver fornuft.

Sven Skovmand fra Stendyssevej i Stenvad er selv forfatter, og han skrev følgende i søndagsavisen:

"Når de gamle romere skulle holde et fjendtligt folk nede, brugte de den metode, som de kaldte "Del og Hersk". De gav visse grupper i landet en række fordele, som andre ikke fik. På denne måde forhindrede de fjenderne i at stå sammen.
Den samme metode bruger kulturminister Brian i sit forsvar for, at han vil skære biblioteksafgiften ned med 15% i år og med 21% til næste år.
Han tilbyder forfattere til skønlitterære bøger, at de kan blive holdt skadesløse, ja måske endda få det bedre - på andre forfatteres bekostning.
Nedskæringen af biblioteksafgiften er i sig selv en skandale. For både Venstre og Konservative stemte for tre år siden for, at afgiften skulle forøges og ikke formindskes. Begrundelsen var, at antallet af modtagere var steget så stærkt, at ganske mange forfattere var gået stærkt ned i indtægt.
Nu kommer disse forfattere til at opleve en yderligere nedgang i deres indtægter. Det er slemt nok.
Men helt galt bliver det, hvis Brian Mikkelsen vil benytte lejligheden til her og nu at lave helt om på afgiften. Det ved han for lidt om forholdene til at kunne gøre.
Brian Mikkelsen har den opfattelse, at skønlitterære forfattere er ene om at være dårligt stillet. Denne opfattelse er blot ikke rigtig. Stort set alle forfattere har et elendigt udbytte af at skrive.
Derfor er biblioteksafgiften så vigtig. Den er simpelthen forudsætningen for, at der kan blive skrevet og udgivet bøger af kvalitet.
Og nok er det vigtigt, at der skrives gode skønlitterære bøger. Men det er også vigtigt, at der skrives gode bøger til børn og til skoler. Og at der laves gode oversættelser af udenlandske bøger.
Derfor er det ulykkeligt, at afgiften sættes ned, og at Brian Mikkelsen søger at splitte forfatterne.
Romerne brugte trods alt kun denne metode over for deres fjender. Brian Mikkelsen bruger den over for dem, der burde være hans venner."

Skrevet af forfatteren Sven Skovmand fra Stenvad i Randers Amtsavis, søndag d. 3. marts

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002