Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 04-03-02
Afrika i Savværket

Bag denne lidt kryptiske overskrift gemmer sig det faktum, at Børnehaven Savværket i Gjerrild gennem en hel uge har haft Afrika på programmet, ganske vist i skikkelse af en pæredansk nørre djurser. Sander Nielsen fra Emmelev har været i Tanzania et utal af gange, og han tog i ugens løb børnene med på en eventyrlig rejse til Afrika, der endte med et skuespil, de opførte for deres forældre fredag eftermiddag.

boernehave400.jpg (21827 bytes)

Forventningerne hos den flok af forældre, der var samlede i børnehavens sal, var stor, da de blev placerede på gulvet for at overvære, hvad denne gæstelærer mon havde fået sat i værk sammen med deres børn på denne uges tid. Sander Nielsen startede med at fortælle lidt om, hvad der var i vente, hvorefter han slog tonen an på sit lille afrikanske instrument, en såkaldt kalimba ("tommelfingerklaver"). Som oplæg til Afrika-ugen var han blevet præsenteret for et vestafrikansk eventyr, som han fra starten af ugen sammen med børnene gik i gang med at omsætte til en slags forestilling.
Nu kom så det store øjeblik, hvor børnene, forklædte som smeden Waluka, høvding Kaduma, hans kone Anja (børnenes idé med det navn) og alle hoffolkene kom ind i salen på en lang række. Sander Nielsen havde til indledning nu skiftet til et andet instrument, en én-strenget kalabas kaldet ndono, og sangen vekslede nu frem og tilbage mellem ham og børnene. Fra starten af ugen havde han vist dem en bog med billeder af forskellige afrikanske konger, og det inspirerede dem til at klæde sig ud i farvestrålende gevandter og kropsmaling. I børnehaven er der jo som bekendt nu børn helt ned til 2½-års alderen, så i stedet for at børnene skulle sige replikker, klarede instruktøren både fortælling og replikker.
Sangene med afrikanske melodier og (fortrinsvis) danske ord var børnene helt med på, og også trommer blev brugt som akkompagnement. Da NetNyt senere talte med børnehaveleder Janne Sørensen kunne hun fortælle, at alle 38 børn havde været forbavsende rolige, koncentrerede og interesserede i de 1½ time hver dag, projektet havde kørt. Hun siger i øvrigt, at det er helt fast kotume, at alle skal deltage, når børnehaven har gæstelærere udefra - erfaringen viser, at børnene får meget mere ud af projekter, når det ikke er frivilligt.
Efter den store finale, hvor alle de medvirkende blev nævnt ved navn i slutsangen, blev de forsamlede forældre indbudt til et måltid, som børnehavens nyansatte vestafrikanske pædagogmedhjælper, Freddie fra Elfenbenskysten, havde lavet.
I Savværket har man haft så stor glæde af det afrikanske input, at man allerede overvejer at lave noget lignende, når vejret bliver lidt bedre, så man kan være udendørs.

boernehave402.jpg (28783 bytes)boernehave401.jpg (18292 bytes)

Billeder redigeret af Brian
tekst redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002