Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 01-03-02
Læserbrev: Om bredbånd

Borgmester Leif Sørensen lagde forleden dag op til en debat om, hvordan vi mon bærer os ad med at komme videre på vejen mod bredbånd til hele Djursland. Som den første har René Paw Christensen taget handsken op:

Stevns projektet

Forleden efterlyste borgmesteren en debat om bredbånd på Djursland. Han efterlyste forslag til løsningsmodeller.

Jeg kommer med nogle meninger og ideer, samtidig stiller jeg nogle spørgsmål. De er mere ment som forslag, men Leif eller andre er velkomne til at besvare disse.

Stevns Kommune

Stevns Kommune laver i samarbejde med Updata og Telia et borgernet i kommunen, baseret på 2,3 Mbit/s SHDSL teknologi. Oprettelsesprisen er for hhv. private og erhverv 698 kroner og 598 kroner.

Prisen er af kommunen garanteret de første tre år og private skal ikke betale oprettelse, erhverv skal betale 750 kroner i oprettelse.

Updata skriver på deres hjemmeside:

”Stevns Kommune har indgået samarbejde med Updata med henblik på implementering af et Borgernet - så kommunens borgere tilbydes bredbåndsydelser der overhaler ADSL og andre teknologier pt. på markedet.”

Arrangementet med Stevns Kommune er også nævnt i en længere artikel i Telekommunikation nr. 1, 2002. Bladet udgives af Odsgard A/S.

På grund af manglende opbagning blands Stevns borgerne og det lokale erhverv er projektet udsat, men kommunen arbejder på at få nettet op at køre til sine institutioner – så kan borgere og erhverv stadig komme på senere, hvis der opstår et behov.

Hvorfor samarbejde

Som Leif selv skriver, er forholdene anderledes i byer med fællesantenne, og jeg formoder at han mener Grenå. Hvorfor skal kommunen absolut samarbejde med Grenå?

Kan man ikke lave noget som Stevns alene eller i samarbejde med fx. Midtdjurs Kommune?

Spørgsmålet er om der er de store penge at spare ved at gå sammen med flere andre kommuner. Det udstyr som skal sættes op på telefoncentralerne koster det samme pr. tilslutning, og TDC giver sikkert ikke rabat på samhusningsaftalen hvis man tager alle centralerne på Djursland.

Er der andre besparelser end på Internet trafikken, ved at være flere?

Tiden går

For vel omkring 1½ år siden, arrangerede undertegnede et møde med Cygate og Bøvlmiljøet hvor jeg selv var tilstede. Der var allerede dengang tale om hastigheder på 2,3 Mbit/s, og så vidt jeg husker til nogenlunde samme pris som vi nu ser i Stevns kommune.

Retfærdigvis skal nævnes at der dengang var tale om en oprettelsespris, vist nok på et par tusinde kroner.

Dengang oplyste Cygate, at deres koncept gik ud på at lave et netværk for kommunens institutioner, dvs. at kommunen sammen med Cygate skulle financere udstyr og samhusning. Kommunen fik et billigt netværk og Cygate fik mulighed for at tilbyde SDSL forbindelser til erhverv og borgere.

Her mange måneder efter, sidder vi stadig i en kommune som ønsker at være førende inden for IKT – det bliver man bare ikke med hænderne i skødet. Havde politikerne nu besluttet noget for det 1½ år siden, havde vi været i gang i dag, og efter et par år mere var anlæget sikkert betalt – og til den tid kunne man begynde at udbygge med ny og hurtigere teknologi.

Til dem som vil vente og se tiden an, kan jeg kun sige at vi har ventet i to år og set tiden an. Selvom en investering for to år siden havde været næsten værdiløs i dag – så havde alle i kommunen haft gavn af den i de to år, og sikkert også de næste to år.

Forestil jer den presseomtale mv. vi som kommune kunne have nydt i de sidste 12 måneder, og alle dem som kom forbi for at høre om projektet. Og måske, havde en enkelt familje eller to bosat sig, fordi nettet var hurtigt i Nørre Djurs.

Oprettelse

Det kan jo godt være at et netværk for erhverv og borgere, ikke kan etableres uden at der skal betales en oprettelsespris. Kan man forestille sig en storaftale med et financeringsselskab eller en bank, hvor man låner pengene og afdrager over 12-24 måneder? Forstås sådan at det er den enkelte borger som hæfter for beløbet i forbindelse med sin egen oprettelse.

Kunne man forestille sig at fx. Djurslandsbank sponsorerede renterne?

ADSL

ADSL er ikke en dårlig teknologi når vi taler om at få husstande på Internettet. Problemet er primært prisen.

Det er klart at en SHDSL forbindelse på 2,3/2,3 Mbit/s er bedre end en ADSL forbindelse på 2/0,5 Mbit/s, og jeg foretrækker da også personligt SHDSL forbindelsen.

Både ADSL og SHDSL taber hastighed jo længere kobberkablerne er i jorden fra telefoncentralen ud til kunden. Er kablerne fx. 4-5 km. er det ikke sikkert at det kan lade sig gøre at opnå hastigheder på 2,3 Mbit/s. De ca. fem kilometer er ikke alene afgørende, kvaliteten på kobberkablerne har også indflydelse.

Men da prisen på kobberkablerne og udstyret på centralen er den samme, uanset hastigheden hos kunden – er det alene op til firmaet som sælger forbindelserne om prisen også er ens. Så en prispolitik som ved ADSL, hvor højere hastighed er dyrere - er for kunden mest retfærdig, og ved priser som Stevns projektet er man måske lidt ærgerlig over kun at have den halve hastighed men alligevel betale fuld pris..

Priser

Spørgsmålet er om Stevns prisen er for høj – det kommer jo an på hvad udstyret til centralerne koster, samt hvad det koster at binde centralerne sammen med et backbone (hurtige fiber forbindelser, eller radiokæder).

Jeg vil fantasere lidt:

Forudsætninger:

Så bliver oprettelses prisen pr. husstand: 7 x 200.000 = 1.400.000 / 500 = 2.800 kroner.

Hvis man fx. forestiller sig at en bank sponsorerer renterne, bliver ovenstående til 233 og 117 kroner over hhv. 12 og 24 måneder.

Endelig er der driften:

Spørgsmålet er om det økonomisk er bedst at have en Internet forbindelse fra hver central, eller om der skal være en Internet forbindelse og så et kraftigt backbone mellem centralerne.

Hvad nu

Jeg forlanger ikke en løsning i samarbejde med kommunen, når/hvis det kan lade sig gøre uden. For mig er det der tæller at der sker noget.

Jeg kører i dag med en ADSL forbindelse, og er tilfreds med denne. Det betyder ikke at jeg ikke er interesseret i noget hurtigere/billigere, om det så kommer fra Tele Danmark, Sonofon eller fra Bredbåndsforeningen er ligegyldigt.

Jeg anbefaler Bredbåndsforeningen at man tager kontakt til et eller flere firmaer som Cygate, Updata og Telia, med henblik på at så ovenstående regnestykke regnet ud med korrekte priser og et realistisk antal husstande.

En undersøgelse af hvor meget medlemmerne af Bredbåndsforeningen er villige til at betale for forbrug og i oprettelse er også rart at have på forhånd. Er medlemmerne fx. villige til at betale 233 kroner de næste 12 måneder for oprettelsen (eller hvad som nu er den korrekte pris).

Telefoni

Bemærk at jeg ikke har berørt hele området om lokal IP telefoni (Voice over IP). Det vil naturligvis fordyre projektet men muligheden for at tale gratis med andre indenfor kommunen er tiltalende. Jeg bruger i forvejen ADSL og min computer til at tale i ”telefon” med et par af mine venner, og det fungerer nogenlunde selv med min ”lave” hastighed på 256/256 kbit/s.

Referencer

http://stevns.dk

http://www.cygate.dk

http://www.updata.dk/

http://telia.dk

http://teledanmark.dk

PS: Jeg anbefaler Cygate og Updata at kikke forbi http://fuckwww.dk

Live Long and Prosper

René Paw Christensen
RPC Scandinavia / Internet Technology Design and Development
rpc@rpc-scandinavia.dk
http://www.itdd.dk
http://www.rpc-scandinavia.dk

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002