Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 28-02-02
Daghøjskolen holder fanen højt (2)

For at forstå skolens indhold er det vigtigt at tage navnet helt bogstaveligt: en daghøjskole er en højskole, hvor man går om dagen, og Vibeke Nilars lægger stor vægt på de grundtvigske idealer om den frie diskussion og om åndens og håndens arbejde. Eleverne mødes kl. 8 om morgenen til fællessang og morgenopvarmning, hvorefter dagen går med en blanding af almindelige skolefag, værkstedsfag, samtaler, psykologi og kommunikation samt individuel rådgivning. Der bliver lagt stor vægt på, at den enkelte elev igennem forløbet får vendt den følelse af ikke at kunne ret meget, som mange arbejdsledige bliver overmandede af, når de går og tuller rundt derhjemme alene, til at opleve, hvor mange ting de i virkeligheden kan.
De elever, vi snakkede med, gav kraftigt udtryk for, at den oplevelse, man får som daghøjskoleelev, af at kunne snakke frit fra leveren med andre ligestillede, samtidig med at man får en personlig vejledning i, hvordan den enkelte får vendt de mange nederlag til at blive en positiv udvikling, er af stor værdi. Det gælder, hvad enten eleverne ender med at få et job efter de 4 måneder på højskolen, eller de "bare" bliver bedre til at få en mere kreativ hverdag derhjemme. Flere var inde på, at det var så sjovt og givende at gå på daghøjskole, at det var blevet attraktivt at "dumpe", så man får lov til at tage endnu et forløb.
Men det er naturligvis spøgefuldt ment, da skolen så absolut er ment som et springbræt til nye udfordringer på arbejdsmarkedet eller videre uddannelse og nye personlige netværk og bestemt ikke som en sovepude. På Norddjurs Daghøjskole møder eleverne en god blanding af boglige og kreative fag, samtidig med at de får vendt op og ned på deres selvforståelse gennem samtaler med andre ligesindede i alle aldre. Vi kunne ikke dy os for at stikke lidt til, hvordan kønsfordelingen egentlig er på sådan en skole, og der blev vi bekræftede i, at langt størstedelen af eleverne er kvinder.
Niels Jørgen Thorup er oprindelig landmand, men efter en diskusprolaps havde han besluttet sig for at søge ind på Daghøjskolen. Han kunne fortælle, at opholdet allerede havde rykket kraftigt ved hans begreber om, hvad han som mand havde begreb om. I starten havde han kastet sig over computere, men allerede efter de første uger fik han mod på at kaste sig ud i både syning og andre damesysler. På samme måde kunne kvinderne fortælle, at de havde fået flyttet på deres fastlåste forestillinger om kvinders umulighed med at bruge værktøj.
Alt i alt fik NetNyt`s medarbejder et virkeligt positivt indtryk af, at Nørre Djurs i Norddjurs Daghøjskole har et godt sted for mennesker, der meget nemt kunne ende som bistandsmodtagere. I stedet får de en selvsikkerhed, en tro på egne evner og en mulighed for at få sig et bedre liv, som det ville være frygtelig synd at ødelægge med en lukning.
Husk at møde op til den store jubilæumsfest i morgen, fredag d. 1. marts kl. 13-18

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002