Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 14-02-02
Kritik af prisstigninger

I Grenå Bladet har vi fundet nogle kritiske bemærkninger, som direktøren for FOF´s landsorganisation, Inge Vinther, retter mod de prisstigninger på brugerbetalingen på aftenskoleområdet, der ligger i den nye finanslov. Hun siger:

"Prisstigninger på mindst 30%. Det er konsekvensen, hvis regeringens finanslovsforslag vedtages i den nuværende form med en påtænkt besparelse på folkeoplysningen på 276 mio. kr. ud af en samlet offentlig støtte på 484 mio. kr. Det er helt urimeligt, mener vi i FOF.
Det er en kortsigtet politik. I dag sætter 1½ million danskere sig hvert år frivilligt på skolebænken i overensstemmelse med det princip om livslang læring, som EU`s topmøde har formuleret, og som hidtil har været højt prioriteret af danske regeringer uden hensyn til politisk ståsted. Det er nemlig ikke blot et velfærdsgode for borgerne, det er en fantastisk gevinst for hele samfundet. Det betyder nemlig, at den enkelte borger både lærer mere og samtidig er vant til at lade sig uddanne.
Alvorlige prisstigninger vil betyde, at mange vil være nødt til at vælge aftenskolen fra. Det er ikke blot et tab for den enkelte - samfundet lider også et stort tab. Hvis den enkelte danskers adgang til uddannelse mindskes, betyder det, at Danmark sakker agterud i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Det kan ikke være i regeringens interesse.
Vi mener, at politikerne med dette indgreb lader hånt om borgernes store engagement i selv at bidrage væsentligt til deres egen uddannelse og personlige udvikling. Det viser en manglende forståelse for, at aktive og engagerede borgere ikke kun har et arbejdsliv, men at de også i deres fritid bliver dygtigere til gavn for hele samfundet.
Vi vil naturligvis fortsætte med at udbyde en bred vifte af uddannelses- og kulturtilbud i FOF landet over, men vi har svært ved at forstå regeringens politik. Aftenskolerne løfter en stor samfundsopgave i at bevare et højt dansk uddannelsesniveau. Desuden er mange af aftenskolens kurser af forebyggende karakter - eksempelvis kurser inden for kost/ernæring og bevægelse - og en aktivitetsnedgang hér kan på sigt betyde øgede offentlige udgifter til genoptræning og forsørgelse. Vi har derfor svært ved at se perspektivet i spareplanerne."

Sagt af direktør i FOF, Inge Vinther, i Grenå Bladet d. 12. februar


Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002