Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-02-02
Fra bredbåndsforeningen

Der sidder nok nogle rundt omkring og venter spændt på nyt om, hvordan det går med at skaffe bredbånd til Djursland. Netop i dag har vi modtaget følgende fra foreningen:DjurslandS-farve.gif (7036 bytes)

Pressemeddelelse fra DjurslandS.net

I september 2001 blev DjurslandS.net stiftet med en drøm i bagagen - en vision! Vi ville skabe det forum, der kunne samle Djurslands befolkning om et fælles mål; nemlig at få ægte bredbånd over alt i et ellers tyndt befolket område af Danmark. Drømmen er intakt, og vi arbejder videre.

RosenholmS.net
Siden sidste pressemeddelelse har foreningen haft et konstruktivt møde med Rosenholm Kommune. Kommunens it-ansvarlige og borgmesteren blev informeret om foreningens visioner, og vi fik at vide, at Rosenholm Kommune nu har trukket sig ud af Djurslands fælleskommunale udbud. Kommunen har stadig en ambition om at tilbyde borgere og virksomheder bredbånd, og I den kommende tid sætter DjurslandS.net fokus på netop Rosenholm Kommune. Det sker blandt andet ved at afholde en høring om bredbåndssituationen på Djursland i Rosenholm. Alle interesserede er velkomne til at deltage.

Det fælleskommunale udbud
Med Rosenholms kommunes udmelding og en finger nedad til TDC's tilbud har foreløbig tre af Djurslands otte kommuner sagt nej. Det drejer sig om Rougsø, Sønderhald og Rosenholm. Ultimo februar vil den endelige melding fra Nørre Djurs foreligge, men uanset udfaldet tyder meget på, at målet med det fælleskommunale udbud er ved at krakelere. I følge kilder tæt på projektet vil hverken udbyder eller kommuner være bundet af afgivne løfter i forhold til det oprindelige fælles udbud, hvis mere end to kommuner melder fra. Tilbage er, at den enkelte kommune kan indgå nye aftaler med TDC - eller andre.

TDC's udviklingsplaner
Sideløbende med vores medlemmers tiltagende utålmodighed med hensyn til vore igangværende forhandlinger med udbydere har TDC's produktudviklingsdirektør nu løftet sløret for deres kommende teknologiske tiltag. I de tæt befolkede områder vil TDC i løbet af 2002 levere ADSL-bredbåndshastigheder på helt op til 8 megabit pr. sekund. Det gøres ved at trække fiber helt ud i boligområdernes gadeskabe, så afstanden videre til kunderne - over kobberledningerne - kan holdes kort. Desuden mener man, at man inden udgangen af 2002 vil være klar med VDSL, som regnes for ADSL´s afløser. Med VDSL bliver hastigheden sat yderligere i vejret, hvilket udmærket kan lade sig gøre. Med undskyldninger om støj på nettet har TDC indtil nu gang på gang udskudt lanceringen af de nye teknologier. En bevidst forhalingsteknik, der irriterer de øvrige udbydere, samt besværliggør et samarbejde med TDC. Telestyrelsen er nu gået ind i sagen. Der er endnu ikke sat priser på VDSL.

Kritisk masse - Flitsbuen er spændt
Selv om utålmodigheden breder sig vil DjurslandS.net ikke handle overilet. Vi er klar over, at den eneste vej fremad er flere medlemmer. Jo flere der tilmelder sig foreningen, jo større er chancen for et godt tilbud fra en udbyder. Derfor har vi også besluttet, at alle der tilmelder sig foreningen, inden vi offentliggør de tilbud vi skaffer, tilmelder sig gratis og uforpligtende. Foreningen har pt. ikke et ønske om at kommercialisere sig selv. Vi er borgernes og virksomhedernes brugerforening, og "flitsbuen er spændt". Vi er klar til at slå til, når det rigtige tilbud er på bordet. Vi har brug for, at Djurslands befolkning forstår, at vi som tyndt befolket område kun kan få lave priser, hvis vi undgår at sprede os på for mange udbydere. Ellers er vi ikke nok brugere om en udbyders grej til, at det bliver rentabelt uden forhøjede priser. Bredbåndsforeningens anbefaling skal skabe sammenhold. Vi gør et grundigt arbejde for at finde en løsning, der er rimelig fremtidssikret, så vi undgår fejlinvesteringer.
Risikoen for at anbefale en udbyder med en teknologi, der allerede er ved at blive forældet, er stor. Desuden er det vigtigt at få konstateret, at servicen er i orden hos den eller de udbydere vi anbefaler, og som nævnt i en tidligere pressemeddelelse forsøger vi stadig at få integreret telefoni - og meget gerne TV - i en løsning. Vurderingen af de mulige teknologier sætter os lige nu grå hår i hovedet, men en afgørelse er på trapperne.

Teknisk set!

Groft skitseret deler vi de tekniske løsninger for transmission af data op i to overordnede løsninger: Kabel og trådløse teknologier. Der er fordele og ulemper ved alle teknologier, og det kan være svært at gennemskue facts fra markedsføringssløring. Her følger en minioversigt over de teknologier, der er mulige nu, eller som forventes i løbet af 2002.

ADSL - VDSL (Kabel)
Ved at trække fiber helt ud til boligområdernes gadeskabe giver TDC inden udgangen af 2002 tætbefolkede områder adgang til hurtigere ADSL, med hastigheder på helt op til 8 megabit pr. sekund. Inden udgangen af 2002 mener TDC også at have en endnu hurtigere teknologi klar - kaldet VDSL. På lang sigt forventes denne teknologi at kunne overføre data på mellem 13 og 52 megabit pr. sekund over afstande på hhv. 1000 og 300 meter til et fiber-tilslutningspunkt. Man skal være opmærksom på, at VDSL - ligesom ADSL - har en væsentlig mindre hastighed, end nævnt her, når data skal fra én selv og ud i verden.

G.SHDSL (Kabel)
Andre operatører - for eksempel Cybercity og Tiscali - søger at undgå denne forskel på til og fra hastighederne ved at introducere en standard benævnt G.SHDSL. Denne teknologi laver mindre støj på ledningerne og kan række helt op til 8 km. I første omgang kommer den i en udgave med op til 2 megabit pr. sekund både til og fra brugeren. Med tiden forventes hastigheden sat op til 8 megabit begge veje.

Wi-Fi (Trådløs)
Den i en tidligere pressemeddelelse omtalt trådløse Wi-Fi teknik på 54 megabit pr. sekund kan nå beboelser der er op til 15 km. fra en sendemast - også selvom der ikke er direkte sigt. Teknikken ser desværre ud til først at være klar til efteråret, idet forhandlinger om retten til den anvendte sendefrekvens trækker ud i Europa. Vi undersøger en mulighed for at starte med udstyr der her og nu kan anvende den aktuelle Wi-Fi teknik, som giver adgang til 11 megabit pr. sekund, men som senere kan udbygges med 54 megabit udstyr.

FWA (Trådløs)
Sonofon har mulighed for at etablere FWA på deres 11 master rundt om på Djursland. En mast ved Grenaa og en på Mols er allerede forberedte. FWA findes med to sendefrekvenser. F.eks. vil man nu og her kunne opnå 4 megabit pr. sekund med 3,5 Ghz FWA-udstyr og 10 megabit pr. sekund med 26 Ghz FWA-udstyr via masten ved Grenaa. FWA kan også nå beboelser op til 15 km fra en sendemast, men desværre skal der endnu være direkte sigt, og det betyder, at ikke alle vil kunne udnytte denne teknik f.eks. i de bakkede eller skovrige områder. Som ved ADSL og VDSL sendes der med væsentlig lavere hastighed, end der modtages med.

Det vi i Bredbåndsforeningen DjurslandS.net prøver at fremme, er en fremtidssikret lynhurtig teknik til fast lav pris, som kan anvendes af alle, enten områdevis eller overalt på Djursland.


Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002