Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-02-02
Læserbrev: Om Kolindsund

Partiet Enhedslisten har holdt årsmøde i Grenå, og herfra har Henrik Holmsted Pedersen (der bor lige præcis på den "forkerte" side af kommunegrænsen på Robstrupvej) skrevet en udtalelse, som vi alligevel har valgt at bringe her, selvom forfatteren altså er "udlænding". De emner, udtalelsen berører, har nemlig at gøre bl.a. med problematikken om Kolindsund, der jo også i høj grad berører Nørre Djurs, og som vi jo længe har dækket grundigt.

"Udtalelse fra Enhedslisten Djurslands årsmøde i Grenå
Landbruget kaldes til torskegilde af de danske fiskere med følgende dagsorden: hvor blev torsken af?
Her står to kommercielle erhverv, der bidrager til at ødelægge naturen på hver sin facon. Fiskeren har i dag alt for gode arbejdsredskaber, på alt for store skibe, i et alt for lille hav. Svineproducenten har fået proppet alt for mange svin sammen, hvor de har alt for lidt plads, på alt for store gårde, i et alt for lille land. Og nu står de knageme her og beskylder hinanden for de værste ting.
Lad os holde os til et kendt lokalt emne, nemlig debatten om det store tekniske anlæg, som Kolindsund er.
Kolindsund-landmændenes overflødige dyrkning af Sundet har store økonomiske konsekvenser for skatteyderne på egnen. Ved den voldsomme opgravning i Grenåen langs Åboulevarden måtte Grenås borgere betale for en omfattende oprydning efter Pumpelagets aktiviteter. De samme borgere er via amtsskatten tvunget til yderligere betaling til Pumpelaget, når de her får dækket store udgifter til bl.a. grødeskæring. Og for at det ikke skal være løgn, er de samme borgere tvunget til via statsskatten at bidrage yderligere til landmændenes arealtilskud. Man kan med god grund spørge sig selv, om det ikke var billigere for samfundet og bedre for naturen at lade store dele af Kolindsund igen opstå som sø?
Når vi kæmper mod en yderligere skamfering af kanalerne, skyldes det bl.a., at vi mener, at vegetationen i og omkring kanalerne binder en stor mængde af den kvælstof, der ellers vil blive skyllet direkte ud i Kattegat til stor skade for fiskerierhvervet. Lad os nu først minimere kvælstofudledningen til havet. Når dette er sket, og livsbetingelserne for torsken er genetableret, tager vi hul på debatten om, hvorvidt der foregår overfiskning i Kolindsund."

Skrevet af Henrik Holmsted Pedersen fra Enhedslisten Djursland i Randers Amtsavis, fredag d. 8. februar

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002