Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-02-02
Nyt fra LAL

Dette er den 15. meddelelse fra Landsforeningen Af Landsbysamfund til kontakter i hele landet. Den er lang!
Meddelelserne kommer, når der er noget særligt at fortælle om, og de er tænkt som en service.
Hvis nogen af jer ikke vil modtage flere af disse meddelelser, vil jeg bede jer skrive det til mig i en e-mail.
Giv mig venligst besked om ny e-mail adresse. Tak.

Venlig hilsen, Barbara Diklev, redaktør i Landsforeningen Af landsbysamfud.

Indledning:

Fra Landsforeningen Af Landsbysamfund føler vi os nødsaget til at sende en påmindelse om enighed om udvikling i hele landet. Vi håber, denne mail vil kunne bidrage til at et lille finanslovs-område med kolossal stor virkning ikke fjernes. Beskeden er sendt ud som pressemeddelelse og som mail til alle folketingsmedlemmer.

Udviklingen i udkanterne handler i dette tilfælde om Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi. Forskellige eksempler på statslig centralisering af politiopgaver ved grænsen, begrænsningen af toldere ude i
landet, Kort og Matrikelstyrelsen, DSBs tilbagetrækning fra Rødby, nedskæring af levnedsmiddelkontrollen med centralisering til følge, foruden de centraliseringer, man har været ude for på Bornholm, hvor uddannelser er blevet trukket til København - alle eksempler kan belyse, at det er meget nødvendigt, at udkanterne tilgodeses, ikke fratages statslige penge, som giver arbejdspladser. Lukningen af det toldfrie salg blev af den daværende økonomiminister, Marianne Jelved, omtalt som statsstøttede arbejdspladser.
Men da de forsvandt fra udkanterne Gedser, Frederikshavn og Grenå, f.eks., kom der intet andet fra staten i stedet.
Landsforeningen Af Landsbysamfund anser vedvarende energi for at være den måde, landbruget kan bidrage med nye ressourcer og hvor de ressourcer, som kan fornyes er til stede i størst mængde i landdistrikterne. Desuden er der i vedvarende energi-anlæg næsten altid arbejdspladser. Langt de fleste vedvarende energi-opfindelser kommer oprindeligt fra landet.

Vi vil hermed bede jer, som selv bor i landdistrikter og udkanter om at hjælpe med at gøre pressen, borgmestre, amtsrådsmedlemmer og lokale folketingspolitikere opmærksomme på hvor nødvendigt det er, at vi alle holder fast ved den enighed, der var i folketinget i marts 2001 om at flytte statslige arbejdspladser ud i landet. At bevare dem, der allerede er der og støttes af staten, er vel den billigste løsning!


Enighed, ikke forlig om udkanterne i Danmark

Et enigt Folketing vedtog d. 23. marts 2001 at lægge flere statslige arbejdspladser ud i landet til gavn for udviklingen i HELE landet.
Landsforeningen Af Landsbysamfund modtog nyheden med stor glæde og har siden set frem mod de faktiske udflytninger.

Men - i forslaget til Finanslov fratages Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi sin statsstøtte. Undersøgelser i regi af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Trafikministeriet peger på Thy som en af de egne der ligger længst fra udviklings- og transportcentre, sammenligneligt med Vestlolland og Bornholm. Med Finansloven risikerer regeringen at fjerne af de få etablerede statsstøttede arbejdspladser i en af de ugunstigst stillede egne af landet.

Folketingets beslutning om at lægge flere statslige arbejdspladser ud i landet kom fra et enigt Folketing i marts 2001. Der var ikke tale om et kompromis eller et forlig med en snæver beslutningsmargin.
Landsforeningen Af Landsbysamfund opfordrer regeringen til i Finansloven at fastholde og føre ud i livet den opfordring til handling, som et enigt Folketing stod bag Ole M. Nielsen (Kr.F) med i marts 2001.

Nordvestjysk Folkecenter er et af de stærkeste eksempler på at udkanterne kan - hvis staten bakker op om udviklingen. Forsøgsprojekter og udviklingsmodeller for Vedvarende Energi har i stort tal beskæftiget mennesker fra indland og udland, samtidig med at erhvervslivet har nydt godt af erfaringerne. Bl.a. takket være Nordvestjysk Folkecenters stædige kamp for den vedvarende energi har Danmark en kapacitet og viden som opsøges af mange lande, der efter egen mening halter bagefter i nedskæringen af CO2-udslip og kendskab til mulige løsninger.

Efter Landsforeningen Af Landsbysamfunds mening er det nemmere at støtte en fortsat forskning og erfaringsudbygning i et center, der fungerer end i et center, der skal bygges op fra nyt.
Til dem, som mener, Risø og Nordvestjysk Folkecenter udfører det samme arbejde kan vi opfordre til, at Risøs arbejde med forskning i Vedvarende Energi i så fald fortsætter i Ydby i Sydthy.

På vegne af Landsforeningen Af Landsbysamfund

Jytte Aa. Møller, formand 57 64 62 11
Barbara Diklev, redaktør 98 56 93 93
Knud Jensen, næstformand 54 61 10 45


Svar fra Ole M. Nielsen, Kristeligt Folkeparti:

Kære Barbara Diklev
Jeg har i de seneste dage udfordret flere ministre ved at spørge dem, om der i finansloven er taget hensyn til de to vedtagelser vi lavede i marts og april om regionalpolitik og om statslige arbejdspladser.
Ministrene henviser til, at vi får en debat om dem i løbet af foråret. Jeg svarer, at det er noget uhensigtsmæssigt, at man først vedtager en finanslov der er meget negativ i forhold til de svage områder, og så snakker vi om regionalpolitik og arbejdspladser bagefter.

Venlig, frustreret og bekymret hilsen
Ole M. Nielsen


Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002