Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 28-01-02
Liv i forsamlingshuset

Ude i Hemmed har de sat sig for at finde nye måder at bruge deres forsamlingshus på, og med deres første forsøg på at lave debatmøder med lokale debattører om relevante emner kan vi her på Nørre Djurs NetNyt konstatere, at de har ramt en god form. Den måde kan vi varmt anbefale andre forsamlingshuse.

janne400.jpg (11977 bytes)

Små 50 mennesker havde fundet det ulejligheden værd at bruge deres fredag aften på at mødes i forsamlingshuset, og det er jo slet ikke så tosset, når man tager Hemmeds størrelse i betragtning. Det hele startede med fællesspisning – traditionelt dansk: bøf med løg, brun sovs og kartofler. Over maden blev så grunden lagt til den efterfølgende snak, og for at give stemningen et ekstra pift spillede den lokale pianist Bernhard Kiel op til fællessang.
Velkomsten stod Knud Andersen (altså ham fra Hemmed!) for, og det var også ham, der var aftenens ordstyrer. Han præsenterede os for de 3 oplægsholdere, der efter tur lavede 10 minutters oplæg med landbrugets forhold til det omliggende lokalsamfund som hovedemne og ellers med en vis frihed til også at komme ind på andre sider af landlivet.
Lars Kejser er traditionel svineavler i Hemmed Kær, og en del af hans indledning brugte han på at fortælle om den bevidsthed, der i de senere år har bredt sig i landbruget, om at tage større hensyn til andre mennesker i landsbysamfundet. Et eksempel herpå er, at man på hans gård bestræber sig på ikke at køre gylle ud i week-enden, når andre mennesker holder fri – en bestræbelse, som i øvrigt muligvis bliver spoleret fra næste år, når maskinstationer kommer til at stå for gyllen mange steder. Til sidst i Lars Kejsers indlæg havde han forskellige hug til lokalpolitiske emner, hvor han bl.a. beklagede, at Venstre havde ladet sig lokke til at gå med til at lave børnehave i Fjellerup – her var han også kritisk overfor fyringen af mange dygtige dagplejere som konsekvens af, at mange af de 2-årige nu går i børnehave.

panel300.jpg (11318 bytes)


Kjeld Lund har i mange år drevet Ulstrupgård ved Stenvad som økologisk landbrug, og han fortalte løst og fast om sit mangeårige engagement i det økologiske, som han havde kæmpet for som bestyrelsesmedlem i landboforeningen. Han snakkede en del om de problemer, økologerne har i øjeblikket med at få afsat især mælken, bl.a. som følge af monopoliseringen af mejerierne. Lukningen af de fleste små mejerier beklagede han dybt, og det kom også til at præge noget af diskussionen senere.

kirsten.jpg (15126 bytes)


Socialdemokraten Peter Bo Jensen var ikke lige præcis valgt som deltager på grund af sit kendskab til landbrug, men til gengæld havde han mange andre gode inputs til debatten. Han præsenterede de lokale socialdemokraters ønske om at gøre Nørre Djurs til en endnu grønnere kommune at leve i, og det gjorde han rede for, hvordan det både gælder inden for landbrug, de øvrige erhverv og turisme. På den måde blev hans indlæg indledningen til en snak, også om hvordan man kan gøre det mere attraktivt for tilflyttere at bo i vores område, og hvordan man på samme måde kan fastholde dem, der bor her i forvejen.
Peter Bo Jensen havde i øvrigt en lille lokalpolitisk spidsfindighed, som var ny, i alt fald for os på redaktionen. Han kunne fortælle, at den nye statsminister, Anders Fogh Rasmussen, er vokset op i Kirial, og at han, hvis man går 3 generationer tilbage, er i familie med vores socialdemokratiske borgmester, Leif Sørensen.
Efter indlæggene var ordet så frit, og vi skal love for, at der var debatlyst hos publikum – i så høj grad, at det er umuligt for os at give en passende dækning af alle de spørgsmål og emner, der kom for dagen. Men både de "rene" landbrugsspørgsmål og de mere generelle spørgsmål om livet på landet samt lokalpolitiske diskussioner kom på programmet og blev behørigt besvarede af oplægsholderne. Vi kan varmt anbefale at deltage i det næste møde i Hemmed Forsamlingshus om 3 uger i mødeserien "Liv på Landet".

Redigeret af Rex, redaktion 11. - Fotograf Vidar Utvik

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002