Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 23-01-02
Vellykket Kulturcafé i Rimsø

I søndags var vi desværre her på redaktionen forhindrede i at være til stede, da den første kulturcafé i Kultur Raketten løb af stabelen i Rimsø Forsamlingshus. Der var troppet omkring halvtreds mennesker op, og de fik en både hyggelig og meningsfyldt eftermiddag ud af det. Efter at Kultur Rakettens kunstneriske leder, Bo Jacobsen fra Emmelev, havde budt velkommen, gav han ordet til pastor Kurth Carlsson (præst i Rimsø og meget benyttet foredragsholder). Han lagde op til sit timelange indlæg med at sætte 3 fotografier op på bordet foran sig, sammen med et bedetæppe og et kompas, hvorefter han lagde ud med følgende indledning:
"Jeg vil starte med at vise jer 3 billeder. Drengen hedder Niels Peter og kommer fra et børnehjem i Colombia, pigen her hedder Inger Maria og kommer fra Indien, og hende her hedder Nikoline og kommer fra Etiopien i Afrika. Hvis ikke de var kommet her til landet og blevet adopteret i en evangelisk-luthersk kristen familie, hvor moderen oven i købet er præst i Den Danske Folkekirke, ville Niels Peter sikkert blive katolik, Inger Marie hindu eller buddhist og Nikoline ville blive muslim. Jeg er uendelig glad og taknemmelig for, at de kom til Danmark. De har allerede været med til at berige mit liv, de er nemlig mine børnebørn alle tre.
De vil vokse op som andre herfødte danskere, de går i dansk skole, taler dansk og danser om juletræet og synger om Jesus-barnet og om julen, der varer helt til påske. Men de vil også blive mindet om alt for tidligt, at de nok er danske – bare ikke så danske som dem, der har lysere hudfarve, selv om adskillige af os har svært ved at forklare, hvorfor vores øjenfarve er brun og ikke blå. Og hvorfor danskerne kalder sig kristne uden at opføre sig som kristne. Som I kan se det, har jeg også medbragt et lille tæppe og et kompas. Hvis nogen efter min indlæg føler trang til at konvertere til Islam, er der mulighed for, at man allerede her og nu kan knæle på tæppet og ved hjælp af kompasset sikre, at det sker efter forskrifterne med ansigtet vendt mod Mekka. Skulle nogen føle trang til at konvertere fra det bare ingenting til kristendommen, kan man henvende sig på præstegården i morgen."
Efter denne finurlige indledning holdt Kurth Carlsson publikum fangen med et både skarpt og humoristisk causeri, hvor han ikke lagde fingrene imellem i sin kritik af bestemte strømninger både inden for kristendom og Islam. Han ser fundamentalismen og fanatismen som roden til alt ondt, og den har eksisteret til alle tider og inden for alle religioner. Der blev også langet kraftigt ud efter både religiøs og national selvovervurdering og –selvtilstrækkelighed, som han gav eksempler på fra vores egen "andedam" (Pia Kjærsgård) og fra "Guds eget Land" (George Bush).
Efter dette spændende indlæg med masser af stof til eftertanke, var det tid for det musikalske indslag, som denne eftermiddag var en gruppe med lokalt islæt. Den bærer det muntre navn, "Hjem, kære Øl", og repertoiret er en lystig og velklingende blanding af dansk, irsk og amerikansk folkemusi. Orkestret har 5 medlemmer (i Rimsø var bassisten dog syg, så trommeslageren måtte overtage bassen!), og heriblandt er musiklæreren på Glesborg Skole, Helle Bro Poulsen.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002