Artikler på Nørre Djurs Net
Nyt fra LAL om sundhed

Da NetNyt-redaktionen i efteråret mødte Barbara Diklev fra Landsforeningen Af Landsbysamfund ved et møde i Gjerrild, der er den eneste landsby i Nørre Djurs, som er medlem af denne forening, udvekslede vi e-mail-adresser, så hun for eftertiden kunne sende relevante debatindlæg til os. Landsforeningen tager mange emner op, der har stor interesse for folk på landet, og her bringer vi den første artikel fra Barbara Diklevs hånd, og den handler om sundhed:

"Sundhed - også udenfor sygehusene!

Sundhedsdebatten er lige nu en sygehusdebat.
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har varslet ventelistegaranti for 1,5 milliarder, effektiviseringer og strukturændringer. Et væsentligt aspekt af regeringens sundhedspolitik er at "få mest muligt for pengene".
Mest muligt af hvad og til hvem?
Landsforeningen Af Landsbysamfund ønsker nyt fokus på de praktiserende læger som naturligt centrum i det danske sundhedsvæsen. Sygehusene alene gør det ikke. Sundhedsøkonomerne forudsiger oven i købet, at de 1,5 milliarder langtfra er tilstrækkeligt til at gennemføre ventelistegarantien. Erfaringerne viser
nemlig, at ventelisterne vokser, når man tilfører penge på denne måde. Bl.a. fordi sygehuslægerne så kan udvide aldersgrænser og behandlingsmuligheder.
Tidligere var den enkeltes egen læge garant for helhedssyn og kendskab til den enkelte patient. Det er muligt atter at gøre den praktiserende læge til
befolkningens helbredsanker.
"Forbedret adgang til diagnosticering og fortrolig samtale med praktiserende læge skal sikre, at patienternes sygdomme findes i tide, og at de effektivt visiteres til behandling", udtaler Jytte Aa. Møller, formand for Landsforeningen af Landsbysamfund.
"Forudsætningen er, at der er mange flere alment praktiserende læger spredt ud i hele landet - også på småøerne og i andre tyndt befolkede egne."
Dette falder helt i tråd med Anders Fogh Rasmussens udtalelse af 8. januar 2002 om, at det i de kommende år vil være regeringens opgave "at sikre de nødvendige ansatte til vitale områder".
Til forskel fra før skal de praktiserende læger i langt højere grad fungere i et eksemplarisk og ligeværdigt samarbejde med syge- og sundhedsplejersker, jordemødre, fysioterapeuter, psykologer,
sundhedsassistenter, hjemmehjælpere og hele det sociale system. Landsforeningen Af Landsbysamfund mener, at det rent sundhedsøkonomisk betaler sig bedre at fokusere på denne grundlæggende side af
sundhedsvæsenet end på sygehusenes operationsgennemsnit.

Landsforeningen Af Landsbysamfund har kommenteret forhold i sundhedssektoren og udarbejdet flere artikler om bedre brug af pengene i sundhedssektoren til gavn for hele landet - decentralt.
Artiklerne kan læses på www.lal.dk under sundhed."
Indsendt til Nørre Djurs NetNyt af
Barbara Diklev
Nørvad 4, Nysum
9610 Nørager
tlf 98 56 93 93
fax 98 56 94 84
www.lal.dk

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Redigeret af Rex, redaktion 11, den 11-01-02
Copyright Nørre Djurs Net 2002