Artikler på Nørre Djurs Net
Bønnerup-Kontakten på vej

Redaktøren af Bønnerup Borgerforenings blad Bønnerup-Kontaken, Vidar Utvik, beder os fortælle, at bladet meget snart udkommer. Blandt andet kan man læse en artikel, som vi har fået lov til at holde forpremiere på her på NetNyt. Den handler om en lokal ildsjæl inden for ældreområdet, Leo Frandsen fra Bønnerup.
Læs artiklen hér!

Om ældrekontakten

Har du brug for hjælp, så ring til: tlf. 86 38 28 68

Af Vidar Utvik.

Fredag den 4. januar var jeg på besøg hos Leo Frandsen, som er medlem af Centerrådet, den frivillige hjælpegruppe, som arrangerer Seniorhøjskolen og står for kontakttelefonen. Leo har i mange år drevet Klitgården ved Bønnerup Strand. Erfaringer fra dette arbejde og en fortsat lyst til at arbejde med mennesker er drivkraften bag dette frivillige sociale arbejde.

Leo-Frandsen.jpg (11557 bytes)

De er ikke specialister eller det offentliges forlængede arm. De sender ikke en regning med 30 dages betalingsfrist. Ej heller kan man finde en journal med rapporter om det enkelte menneske, som har fået hjælp. Man kan sammenligne dem med en udvidet form for "Aktion Nabohjælp", hvor man uforpligtende hjælper pensionister med et lille problem. Det drejer sig om Servicebutikken, hvor en flok pensionister modtager og fordeler en række opgaver for ældre. Med deres livserfaring og tidligere jobs i det offentlige og  private arbejdsliv er de rede til at løse en række opgaver for alle pensionister og efterlønnere i Nørre Djurs. Opgaverne strækker sig fra småreparationer i hjemmet - være besøgsven? hjælpe at handle ind? forklare offentlige breve? - til at være bisidder ved et møde på skattekontoret.
Kontakttelefonen er ofte bindeleddet for at søge om hjælp til disse forskellige behov. Hver mandag og onsdag mellem kl. 9 og 11 er telefonvagten at træffe på tlf. 86 38 28 68 (se annoncen på bagsiden af bladet). Vagten kan udfra dit behov finde den person, som kan hjælpe dig. Noget, der ændrer sig for tiden, er de forskellige tilskud, man kan få til medicin, nye briller og bolig-/ varmetilskud. Her kan vi f.eks. hjælpe med at finde ud af de muligheder, du har.

Småreparationer
Ved småreparationer menes hjælp til f.eks. at montere en gardinstang, montere en antik vægtelefon eller slå søm i et løst bræt til et havehegn. Disse ting er det unødvendigt at bestille en håndværker til, det ved håndværkeren også godt. Det eneste, man kræver, er et kørselshonorar på kr. 1,30 pr. km.

Besøgsven
Besøgsvennen kan hjælpe til med at brygge et par kopper kaffe, hvis de ikke er lavet i forvejen. Så har man banet vejen for den uforpligtende samtale og måske løst "verdenssituationen". Den "nære verdenssituation" kan være forståelsesproblemer omkring økonomi og offentlige breve. Besøgsvennen kan ud fra sin vurdering anbefale en anden til at kigge på uforståelige breve, dersom behovet  melder sig.

Bisidder
En bisidder ved besøg til et kontor har til opgave at støtte dig i forståelse af dit behov og forklare budskabet fra kontoret. Støtten er helt uvildig og uden slægtskabelige bindiger. Ligeledes er støtten i lighed med alle tjenester forbundet med tavshedspligt.
For at hjælpen til ældre i Nørre Djurs skal blive bedst mulig, er det vigtig med samarbejde mellem den frivillige og offentlige sektor. Dersom en hjemmehjælper ser et behov for frivillig assistance,  kontakter vedkommende de frivillige. På den anden side kan de frivillige medhjælpere formidle et særligt behov overfor kommunen, som fleksibelt etablerer en ordning.
Det kan f.eks. dreje sig om fjernelse af større haveaffald såsom grene og træer.

Seniorhøjskolen må siges at være en sucsess. Den kommer igen til efteråret.

Åbent Center
Vestervang, som nu kaldes et ældrecenter, er et åbent aktivitetstilbud til dig, som har behov for at dyrke håndarbejde og kortspil sammen med andre. For 20 kr. kan du blive hentet og bragt hjem efter nogle gode timer sammen med andre. Har du lyst til at deltage i en af de forskellige aktiviteter, kan du kontakte Connie Holm på tlf. 86 38 13 46, så får du høre nærmere om tilbuddet og transporten.

Nye idéer
Egentlig er der ikke noget, der sætter grænser for, hvilke aktiviteter man kan dyrke. For eksempel er der en seniorgruppe, som mødes på Stenvadcentret hver tirsdag. Blandt de aktiviteter, gruppen har haft gang i, er reparation af togbanens lokomotiv og sågar lavet en tro kopi af en såkaldt hestetrukken tørvskærervogn. Men interessen skal først melde sig, før man søger mulighederne for at starte den enkelte aktivitet.

Indsendt til Nørre Djurs NetNyt og skrevet i Bønnerup Kontakten af Vidar Utvik 

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Redigeret af Rex, redaktion 11, den 11-01-02
Copyright Nørre Djurs Net 2002