Artikler på Nørre Djurs Net
Se livet i øjnene – eller få det på nakken!

Sådan lyder overskriften for den jubilerende daghøjskoles forårsprogram, og, som vi lovede i går, vil vi gå lidt tættere på indholdet af den lille skole i Stenvad, hvem den er beregnet på, og hvordan fremtiden ser ud.
Læs mere hér!

Logo-Daghøjskole-400.jpg (17423 bytes)

Vi vil lige allerførst beklage, at vi ikke i gårsdagens artikel fik nævnt, at Vibeke Nilars kun var alene lærer i et par måneder lige i starten, hvor daghøjskolen fungerede på Fjellerup Skole. Hun fik nemlig allerede i oktober måned samme år selskab af Anny Pedersen fra Bønnerup, og siden har de 2 været kolleger og sparringspartnere. Anny Pedersen har altså derfor også 10 års jubilæum, og hun har været en uundværlig kraft i det daglige arbejde. Inge Lise startede som elev, men kunne ikke undvære skolen, så for nogle år siden blev hun tilknyttet som kontordame, og hun er også med tiden blevet en kompetent kraft. Pedellen Jørgen løser en sand velsignelse af forskellige opgaver, og på værkstedssiden trækker skolen på et hold af dygtige gæstelærere som igangsættere.
Der kan være adskillige gode grunde til at melde sig på et af daghøjskolens kurser – arbejdsledige kan f.eks. efter anvisning fra AF bruge skolens tilbud om et afklaringsforløb før en egentlig aktivering og folk, der i kortere eller længere tid har været på kontanthjælp og har brug en afklaring af egne muligheder. Mennesker, der har været syge i en periode, kan også have god gavn af en periode på daghøjskolen, og førtidspensionister dømt til lediggang kan få prøvet egne grænser af og måske finde ting at beskæftige sig med, som kan give noget større livsglæde.
Foruden de nævnte grupper af mennesker er der også på skolen specialkurser for flygtninge og indvandrere, og samspillet mellem alle disse forskellige folk er én af hemmelighederne bag Daghøjskolens succes. Når eleverne er færdige med et forløb, er der næsten kamp om, hvem det kan lykkes at få lov til tage et kursusforløb mere, så interessen for at "dumpe" er påfaldende stor, ifølge Vibeke Nilars.
Om indholdet af skolens kursusforløb kan siges generelt, at det indeholder en god del personlighedsudvikling, almene skolekundskaber, værkstedskultur, emnearbejder og beskæftigelsesvejledning. Hvert kursus består af 4 moduler:

1) Introduktion, inspiration, motivation, vejledning.
2) Navigering i eget liv.
3) På sporet….
4) Man kan, hva` man vil!

Eleverne bliver hjulpet i gang med at finde frem til de sider i sig selv, som de kan bruge videre frem i livet, hvad enten de er unge og aldrig har været på arbejdsmarkedet før, eller man er ældre og skal omskoles. Herefter er kommunikation nøgleordet, og de enkelt elever lærer om, hvordan man samarbejder med andre, og det bliver prøvet af i indlagte emneforløb, hvor man eksempelvis fremstiller ting, der måske er blevet ønsket af lokale foreninger eller institutioner. På den måde får eleverne også lejlighed til at bruge de færdigheder, de har opnået på skolens værksteder.
Dansk, EDB og matematik er blandt skolefagene, og specielt danskundervisningen har man store planer om at udbygge i daghøjskolens regi (F. V. U.). Den opmærksomme læser har nok lagt mærke til, at der nu ikke bare står Norddjurs Daghøjskole, men endvidere Kursus- og Projektcenter på den nye brochure – et navneskift, som bestyrelsen fornylig har gennemført for at give muligheder at bruge skolen til andre kursus- og projektformer end lige daghøjskole.
Nørre Djurs NetNyt ønsker Daghøjskolen i Stenvad til lykke og held og lykke med de næste år!

LOGO-1-norddjurs-daghoejskole.gif (10997 bytes)

Selv om de har store planer om at få fornyet deres hjemmeside, vil folkene fra Daghøjskolen dog gerne stå inde for indholdet på den gamle, som du stadig kan besøge på:
http://users.cybercity.dk/~ccc13330

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Redigeret af Rex, redaktion 11, den 08-01-02
Copyright Nørre Djurs Net 2002