Artikler på Nørre Djurs Net
Daghøjskolen 10 år

Her ved nytårsskiftet er det faktisk 10 år siden, at daghøjskoleleder Vibeke Nilars satte sig i chefstolen i sit selvopfundne projekt med at lave daghøjskole i Nørre Djurs. Da det kom Nørre Djurs NetNyt for øre, satte vi os for at få en sludder med den stolte leder.
Læs mere om jubilæet hér!

Vibeke Nilars fortæller, at hun havde haft drømmen i mange år om at lave en daghøjskole efter de principper, hun selv ville have sat pris på, hvis hun selv skulle være elev på en sådan skole. I en artikel i morgen kommer vi nærmere ind på dette indhold.
Da hun begyndte at fortælle venner og bekendte om sine daghøjskoleplaner, sagde folk: "Det lyder da spændende", indtil de hørte, hvor hun ville lave skolen, nemlig så langt ude på landet som i Nørre Djurs.
Hun fik dog alligevel så meget respons på idéen, at hun kunne starte op med sig selv som eneste lærer i januar 1992 i lokaler i den nedlagte skole i Fjellerup. Her kørte hun så énmandsskole i 4 år, det første som en slags filial af den i Århus, og herefter var der så mange lokale politikere og embedsmænd, som var blevet overbeviste om projektets berettigelse, at hun kunne begynde at tænke på, hvor skolen efterfølgende skulle ligge.
Nu fik hun så kommunal opbakning og fik et lån igennem, som satte hende i stand til at købe det gamle bageri i Stenvad, og her har daghøjskolen haft til huse lige siden. Den er igennem årene efterhånden blevet indrettet så hensigtsmæssigt, at det føles som rigtig god plads af både elever og lærere. Foruden hende selv er der kun én anden fast lærer plus kontordamen, og ellers har skolen en del gæstelærere at trække på. Dette meget lille personale er efter Vibeke Nilars` egen opfattelse grunden til, at daghøjskolen har en meget sund økonomi. Det er således ikke pengemangel, der er årsagen til, at skolen hvert eneste år er truet af lukning – det er f.eks. kravet om, at selv sådan et lille sted på landet er underlagt et krav om at skulle have 20 elever på årsbasis. Det er en kamp hele tiden, for i så tyndt befolket et område er det ikke nemt hele tiden at skulle skaffe så mange.
Det er altså noget af en bedrift, at Vibeke Nilars med sin stædighed er lykkedes med at bevare Norddjurs Daghøjskole, og herfra Nørre Djurs NetNyt vil vi gerne sige til lykke.

Læs mere om daghøjskolen i morgen!

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Redigeret af Rex, redaktion 11, den 07-01-02
Copyright Nørre Djurs Net 2002